ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ενδιαφέρον ξένων funds για placement σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

08:25 - 04 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Νέο ενδιαφέρον ξένων funds για placement σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Μετά το «τσουνάμι» πωλήσεων που έπληξε τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών αφενός λόγω των πολιτικών αναταράξεων στην Ιταλία και αφετέρου λόγω της εγχώριας αναταραχής που προκάλεσε το θέμα της Folli Follie Group, επανέρχεται το ενδιαφέρον ξένων funds να αποκτήσουν ποσοστά μέσω placement σε υγιείς και κερδοφόρες εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όσο θα ανεβαίνει η αγορά και όσο θα παίρνουν τα πάνω τους οι αποτιμήσεις τόσο θα μεγαλώνει το δέλεαρ για placements, μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών και στρατηγικές συμφωνίες. Aυτός είναι ένας από τους βασικούς χρηματιστηριακούς κανόνες, θυμίζει έμπειρος παράγων συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις αυτού του χαρακτήρα θα πληθύνονται καθώς θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων και θα μεγιστοποιείται η αξία της μετοχικής θέσης των βασικών μετόχων-επιχειρηματιών.

Bασικός λόγος των placement η αύξηση της διασποράς

Το βασικό κριτήριο για να πραγματοποιηθεί ένα placement είναι ασφαλώς η αύξηση της διασποράς της μετοχής. Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν εισηγμένες όπου το ύψος του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float), υπολείπεται ακόμη και του 10%, όπως πχ στις Μινωικές Γραμμές (Όμιλος Γκριμάλντι 95,9%), ΓΕΚΕ (οικογένεια Κεφάλα 93,13%, η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ΧΑ), Καρέλιας (οικογένεια Καρέλια 94,5% έστω και αν έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές τριβές). Ποσοστά των βασικών μετόχων που υπερβαίνουν το 80% παρατηρούνται σε πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες, όπως: Nexans Hellas (88,57% η Nexans Participation), Καράτζης (82,5%), Creta Farms (οικογένεια Δομαζάκη 80,2%), Μουζάκης (κληρονόμοι Ελ. Μουζάκη 80,52%), Κανάκης (οικογένεια Κανάκη 80,1%), Πλαίσιο (οικογένεια Γεράρδου 81,69%), Βογιατζόγλου Systems (οικογένεια Βογιατζόγλου 82,92%), Νίκας (89,74%), Περσεύς (88%), Moda Bagno (84,6%) .Υψηλά ποσοστά βασικών μετόχων (γύρω ή και άνω του 75%) υπάρχουν και σε αρκετές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα χρηματιστηριακά πράγματα, λόγω της κερδοφορίας τους και των προοπτικών τους.

Ποιες εισηγμένες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιθανό placement

Τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Κρι Κρι, Πλαίσιο Computers και Profile) δεν αποκλείουν τη πιθανότητα της διάθεσης μετοχών μέσω placement σε ξένα χαρτοφυλάκια στη διάρκεια της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σε παρουσίαση της Κρι Κρι στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Τσινάβος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο placement μέσα στο 2018, τόνισε: «Ναι, είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για να διαθέσουμε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές από το ποσοστό (76%) που κατέχει η οικογένειά μου. Βέβαια, δεν μπορώ να αποκαλύψω εάν το 76% θα γίνει 70% ή 65%, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την πλειοψηφία της εταιρείας και να διοικούμε την επιχείρηση όπως κάνουμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της».

Επίσης η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει δηλώσει ότι εφόσον ηρεμήσει η αγορά και σίγουρα μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2018 θα έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει ή όχι αύξηση της διασποράς της μετοχής μέσω placement σε θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ακομη ο ιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης Profile, Xαράλαμπος Στασινόπουλος, σε παρουσίαση της εταιρείας δεν απέκλεισε να προχωρήσει σε placement μετοχών αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.

Ανέστης Ντόκας

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 04 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.