ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επόμενο στοίχημα οι 800 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

08:01 - 06 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Επόμενο στοίχημα οι 800 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Έχοντας κερδίσει πάνω από 50 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά πεντέμισι μηνών και τις 735 μονάδες, πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ως επόμενο στοίχημα την υπέρβαση και τον έλεγχο της ζώνης ψυχολογίας των 800 μονάδων.

Ένα… στοίχημα που αφενός δεν είναι δύσκολο – τουλάχιστον όσο οι πωλητές απουσιάζουν – όμως από την άλλη πλευρά, μια πειστική υπέρβαση αυτού του ορίου, θα απαιτήσει (και) αύξηση του τζίρου.

Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές τελικώς έκλεισαν με πτώση, άρα δεν αποκλείεται να δούμε μερική διόρθωση και στο Χ.Α., μετά από 5ήμερο ανοδικής κίνησης που τακτοποίησε σημαντικά την τεχνική εικόνα σε δείκτες και μετοχές.

Θυμίζουμε ότι λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και λόγω του σοκ από την ιστορία της Folli Follie το Χ.Α. με συνοπτικές διαδικασίες κατακρημνίστηκε ταχύτατα από τις 822 μονάδες (11 Μαΐου) στις 735 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 29ης Μαΐου), κατρακυλώντας σε χαμηλό πεντέμισι μηνών.

Όμως, από τις 735 μονάδες η αγορά έβγαλε αντανακλαστικά αντίδρασης και έκτοτε κερδίζει άνω των 50 μονάδων, διορθώνοντας σημαντικά κάποιες πτωτικές στρεβλώσεις, πρωτίστως σε τεχνικό επίπεδο.

Φυσικά, δεν έχει αλλάξει κάτι… στρατηγικά για την αγορά, δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum αλλά ούτε οι όγκοι και οι τζίροι προσδίδουν «ασφάλεια» και ποιότητα σ’ αυτή την κίνηση.

Όμως, το γεγονός ότι οι πωλητές έχουν σχεδόν αποσυρθεί είναι θετικό και είναι το κυρίαρχο στοιχείο που δίνει ανοδικές ανάσες στην αγορά. Επόμενο στοίχημα για την αγορά είναι ο η επανάκτηση της ζώνης ψυχολογίας των 800 μονάδων, επίπεδα που αν συνεχιστεί η απουσία των πωλητών, μπορούν σχετικά εύκολα να κατακτηθούν.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 789,32 μονάδες με άνοδο 1,38% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 790,09 μονάδες (+1,48%), όμως ο τζίρος ήταν ξανά μικρός. Η αξία συναλλαγών αν και ήταν ελαφρώς ενισχυμένη έναντι της συνεδρίασης της Δευτέρας, εντούτοις παραπέμπει ξεκάθαρα στην αποχή των ισχυρών χαρτοφυλακίων, αυτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πιο αναλυτικά, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,11 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα ήταν μόλις στα 32,46 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.