ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επένδυση 6 εκατ. ευρώ από ΕΧΑΕ για αλλαγή των υποδομών

07:00 - 13 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Επένδυση 6 εκατ. ευρώ από ΕΧΑΕ για αλλαγή των υποδομών
Συμπλήρωσε μία 10ετία στο ιδιόκτητο κτίριο στο Βοτανικό η ΕΧΑΕ και προχωρά φέτος στην αλλαγή των ηλεκτρονικών υποδομών της υλοποιώντας σημαντική επένδυση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσαν χθές στη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρίας στην Ενωση Θεσμικων Επενδυτών, τα στελέχη της εισηγμένης <το 2007 έγινε η αγορά των υποδομών και των συσκευών και φέτος αντικαθιστούμε τον εξοπλισμό με ότι πιο προηγμένο υπάρχει για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες στα μέλη μας αλλά και  σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές μας>. Στόχος της ΕΧΑΕ είναι να ενισχύσει τα εσοδά της από νέες υπηρεσίες καθώς το βασικό κομμάτι των εσόδων εξαρτάται από τις αγορές.

Όπως δήλωσαν τα στελέχη της εταιρίας, <το 2018 εξελίσσεται ως μία  σημαντική χρονιά για την EΧΑΕ λόγω της αλλαγής μοντέλου που θα επιφέρει η Οδηγία CSDR και των προκλήσεων του ανταγωνισμού στο μέτωπο των αποθετηρίων. Επίσης οι φετινές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος των περυσινών κερδών της EΧΑΕ. Υπάρχει δυνατότητα για κάποια συνέχιση της πολιτικής αυτής στο μέλλον, ωστόσο τα σχετικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν. Επίσης, είναι προφανές πως η διανομή των μεγάλων χρηματικών διανομών θα συνεχιστεί, στο βαθμό που αυξηθούν μελλοντικά οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης.

Επίσης τόνισαν ότι διανύουν τις τελευταίες μέρες για την δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η υποβολή των κανονισμών ενώ τον Απρίλιο του 2019 θα ξεκινήσει επίσημα την λειτουργία του το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το μετοχικό κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής της EΧΑΕ θα κυμανθεί από 21% έως 51%. Πέραν του ποσοστού, η EΧΑΕ θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και στο θυγατρικό του clearing house. Από τις υπηρεσίες αυτές αναμένεται να εισπράξει το 2018 0,5 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση όταν λειτουργήσει πλήρως το Χρηματιστήριο γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Η  τακτική γενική συνέλευση της EΧΑΕ ψήφισε τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή (ακριβέστερα 0,0502 ευρώ λόγω του ότι οι ίδιες μετοχές δεν λαμβάνουν μέρισμα) που θα διανεμηθεί στις 12 Ιουνίου του 2018. Αντίθετα, η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή αναμένεται να ληφθεί στην σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση της 13ης Ιουνίου 2018.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.