ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάκτωρ: Οι μάχες χαρακωμάτων, οι τράπεζες και τα funds

08:00 - 28 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Ελλάκτωρ: Οι μάχες χαρακωμάτων, οι τράπεζες και τα funds
Εξαιρετικά έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από τον όμιλο Ελλάκτωρ, τόσο σε… εσωτερικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τραπεζών και άλλων παραγόντων που νομοτελειακά επηρεάζονται.

Από τη μία η μάχη χαρακωμάτων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους μετόχους που είναι χωρισμένοι σε δύο κύρια στρατόπεδα, από την άλλη η ανησυχία των τραπεζών που βλέποντας την κλιμάκωση της κόντρας, με τις εκατέρωθεν διαρροές και ανακοινώσεις, εύλογα βρίσκονται στα «όπλα»!

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει δάνεια που φτάνουν στα 1,34 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει κανείς γιατί οι τράπεζες έχουν φτάσει να ανησυχούν ίσως περισσότερο και από κάποιους… μετόχους που πρωταγωνιστούν στη γνωστή διαμάχη.

Αύριο 29 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση του ομίλου, που αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μάλλον θα πάμε σε παράταση.

Μια παράταση που φαίνεται να επιθυμούσε τουλάχιστον η μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον «πόλεμο» της Ελλάκτωρ και είναι αυτή που θέλει να κερδίσει χρόνο και να συγκεντρώσει επιπλέον μετοχές, ισχυροποιώντας τη θέση της.

Σύμμαχο σ’ αυτή την επιθυμία για αναβολή είχε και αρκετά ξένα funds που ελέγχουν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και έχουν μπει στο «παιχνίδι» της αντιπαράθεσης πλέον.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες είναι αντίθετες με κάθε αναβολή, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν… ρίσκα και πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσει πιο γρήγορα η κατάσταση. Άλλωστε, όπως λένε κάποιοι, οι τράπεζες, ελέγχουν μέσω Ελλήνων θεσμικών ποσοστό περί το 9%, οπότε θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο και μάλιστα καταλυτικό.

Βεβαίως, το παρασκήνιο σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ έντονο, καθώς οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο στους (αντιμαχόμενους) μετόχους της Ελλάκτωρ, πως η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή για να μπαίνει σε «παιχνίδια» εγωισμών και αδιέξοδων αψιμαχιών.

Η Ελλάκτωρ είναι μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, έχοντας αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι σ’ όλη την αγορά, τους μετόχους και τις τράπεζες, οπότε οτιδήποτε άλλο πλην της σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης της κατάστασης, είναι απολύτως καταδικαστέο.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, μια γενική συνέλευση μπορεί να αναβληθεί και συγκληθεί εκ νέου εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει πως αν τελικώς υπάρξει αναβολή αύριο, το… ντέρμπι θα μεταφερθεί για τα τέλη Ιουλίου!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.