ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ως μη γενόμενος (χρηματιστηριακά) ο Ιούλιος στο Χ.Α.

08:30 - 01 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
Ως μη γενόμενος (χρηματιστηριακά) ο Ιούλιος στο Χ.Α.
Ως μη… γενόμενος ήταν ουσιαστικά για το ελληνικό χρηματιστήριο ο μήνας Ιούλιος, καθώς ούτε ο Γενικός Δείκτης, ούτε οι τράπεζες, ούτε τα blue chips, ούτε οι μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, έκαναν τη διαφορά.

Ήταν ένας από τους πλέον flat και αδιάφορους μήνες των τελευταίων ετών, με συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών και πλήρη απονεύρωση κάθε ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους, όσο και από διεθνείς επενδυτές.

Το μήνα Ιούλιο οι μέσες συναλλαγές έπεσαν στα 25 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον «στεγνούς» των τελευταίων ετών. Άλλωστε και μόνο ότι ο μέσος τζίρος το εξάμηνο ήταν στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ήταν στα 49 εκατ. ευρώ, δείχνει τη μεγάλη πτώση που υπήρξε τον περασμένο μήνα…

Μάλιστα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν κάτω (και) από τα 20 εκατ. ευρώ, ασχέτως αν χθες υπήρξε διπλασιασμός των συναλλαγών λόγω φινάλε μήνα και επτάμηνου.

Τον Ιούλιο λοιπόν με τη μικρή άνοδο των τελευταίων ημερών ο Γ.Δ. έκλεισε θετικά με άνοδο 0,48%, ενώ απώλειες σε ποσοστό 0,95% είχε ο τραπεζικός δείκτης, παρά το ραλάκι άνω του +4% του τελευταίου διημέρου.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 5,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 2,56%. 

Η αλήθεια είναι πως – ειδικά τον Ιούλιο – φάνηκε ξεκάθαρα πως το Χ.Α. έχει χάσει την επαφή του με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και παραμένει απονευρωμένο σε μια ιδιότυπη απομόνωση. Πρόκειται για σύνθετο πρόβλημα, δομικό, που οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η υπόθεση της Folli Follie που ήρθε να «σκοτώσει» οποιοδήποτε ψήγμα αξιοπιστίας υπήρχε στο σύστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 01 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.