ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τουρκική κρίση και οι φόβοι για ευρύτερο ντόμινο

08:10 - 13 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
Η τουρκική κρίση και οι φόβοι για ευρύτερο ντόμινο
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν σχεδόν όλες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, καθώς η ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης στην τουρκική οικονομία προξενεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ την ίδια ώρα μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου που αποφασίζει νέους δασμούς και νέες περιχαρακώσεις.

Τα τεκταινόμενα στη χώρα της Τουρκίας με τα ιστορικά χαμηλά του τοπικού νομίσματος και την πρωτοφανή οικονομική κρίση που φέρνει τη γείτονα στο κατώφλι του ΔΝΤ αλλά και των capital controls, είναι εξελίξεις που επηρεάζουν ευρύτερα τις γύρω οικονομίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία έχει αντικαταστήσει πλέον την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα, ενώ οι φόβοι για ευρύτερο «τοξικό» ντόμινο, είναι υπαρκτοί.

Οι πιο ευάλωτες είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες που έχουν τα δικά τους νομίσματα, που σε τέτοιους καιρούς... πολέμου, αποδεικνύονται αδύναμα να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Έτσι, τόσο τα νομίσματα όσο και τα ομόλογα αυτών των χωρών δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες και στρέφονται σε... δολαριακά assets.

Παράλληλα, ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται και η ρωσική οικονομία ξυπνώντας τις προ δυόμισι ετών μνήμες, με το ρούβλι να κατρακυλά επίσης σε χαμηλά τελευταίων ετών, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Μόσχα.

Τα τεκταινόμενα στην Τουρκία επηρεάζουν ευρύτερα εκατοντάδες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στη γείτονα, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος για τον ίδιο λόγο. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, λόγω μνημονίου να ρευστοποίησαν τις κύριες επενδύσεις τους στην Τουρκία, όμως οι άλλες χώρες, διατηρούν σημαντική – τραπεζική – παρουσία εκεί.

Η ισπανική BBVA, η ιταλική UnCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ισχυρή έκθεση στην τουρκική οικονομία και νομοτελειακά επηρεάζονται. Οι φόβοι λοιπόν για ευρύτερο ντόμινο κρίσης σε περίπτωση κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, είναι υπαρκτοί και αρκετά ρεαλιστικοί. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει όλο το σύστημα αυτή την εβδομάδα, μετά την πλήρη συνειδητοποίηση του… προβλήματος το περασμένο 5ήμερο.

Γιατί, η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, που σχεδόν ούτε οι ίδιες οι αγορές δεν προλαβαίνουν πλέον να παρακολουθήσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.