ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφάλαια ύψους 374,7 εκατ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες το α’ εξάμηνο του 2018 Κύριο

10:11 - 15 Αυγ 2018 | Αναλύσεις
Κεφάλαια ύψους 374,7 εκατ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες το α’ εξάμηνο του 2018
Σε χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν οι αντλήσεις νέων κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών το α’ εξάμηνο του 2018 καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος γεγονός που καθιστά επιφυλακτικές τις εταιρίες.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι από τα 374,7 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν συνολικά το φετινό εξάμηνο τα 244,5 εκατ. ευρώ αφορούν την έκδοση εταιρικών ομολόγων και μόλις τα υπόλοιπα 130,2 εκατ. ευρώ είναι αντλήσεις κεφαλαίων με τη καταβολή μετρητών.

Όπως έχει αποκαλύψει ο reporter, μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθούν άλλα δύο ομολογιακά δάνεια το ένα εκ των οποίων αφορά μεγάλη εταιρία στο χώρο του τουρισμού αν και το κλίμα εκείνης της περιόδου θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για να προχωρήσουν αυτές οι εκδόσεις.

Πάντως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ευελπιστεί ότι θα συνεχισθούν οι εκδόσεις άντλησης νέων κεφαλαίων από εισηγμένες και μη το τελευταίο τετράμηνο του 2018.

Ποιες εταιρίες και τι ποσά άντλησαν το α’ εξάμηνο του 2018

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των κοινών εταιρικών ομολόγων των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (άντληση €120 εκ.), CORAL Α.Ε. (άντληση €90 εκ.) και B&F Α.Β.Ε.Ε. (άντληση €25 εκ.). Η έκδοση του συνόλου των προαναφερθέντων εταιρικών ομολόγων υλοποιήθηκε μέσω Δημόσιας Προσφοράς, με χρήση της υπηρεσίας Η.Β.Ι.Π. (Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών).

Τον Φεβρουάριο του 2018, πραγματοποιήθηκε η ένταξη προς διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος. Η κάλυψη της έκδοσης πραγματοποιήθηκε μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης και το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανήλθε σε €6,5 εκ. Τον Μάρτιο του 2018 η εταιρεία ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Β.Ε.Ε. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €3 εκ.

Η εταιρεία ATTICA BANK A.T.E. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €88,9 εκ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €41,3 εκ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.