ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λόγοι που έστειλαν το Χρηματιστήριο σε χαμηλό ενάμιση έτους

08:00 - 06 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Οι λόγοι που έστειλαν το Χρηματιστήριο σε χαμηλό ενάμιση έτους
Κάτω από τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017 έκλεισε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε χαμηλό ενάμιση έτους περίπου! Μάλιστα, συμπλήρωσε ήδη πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει περί το 17,5%!

Η αγορά, εξυπακούεται πως βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα (όπως βρίσκονταν και χθες) οπότε αν υπάρξουν οι αφορμές και τα εναύσματα, τότε θα έρθει αντίδραση, που ίσως θα είναι και βίαιη, τουλάχιστον για τον τραπεζικό κλάδο που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη εξαΰλωση.

Την ίδια ώρα, και τα ομόλογα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις για 6η διαδοχική ημέρα, με το 10ετές μάλιστα να εκτοξεύεται πάνω από το 4,60%, για να διορθώσει στο φινάλε μερικώς. Είναι σαφές ότι «χτυπιούνται» όλα τα ελληνικά assets.

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζει να παίζει το ρόλο της, όμως τα αίτια βρίσκονται πρωτίστως σε εσωτερικής καύσης παράγοντες.

Οι φόβοι για έξαρση της παροχολογίας από την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ και το άλλοθι της λήξης των μνημονίων, είναι ένας… δαίμονας που απασχολεί τους ξένους. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των τραπεζών έδειξαν ότι τα τεράστια προβλήματα συνεχίζουν να… καίνε, χωρίς ορατότητα μάλιστα. Και όλα αυτά, μπαίνουν κάτω από τον κοινό παρονομαστή ότι η χώρα καλείται πλέον να παλέψει στην… ελεύθερη αγορά, μακριά από την προστασία και την ομπρέλα των προγραμμάτων στήριξης.

Οι ξένοι βλέπουν πως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στο αφήγημα που έχει καλλιεργήσει για παροχές και ευεργεσίες, μετά την τυπική λήξη των μνημονίων. Όμως,  μετά από μια 9ετία κρίσης, συρρίκνωσης και καταστροφής, το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα είναι η οπισθοδρόμηση και η ματαίωση των «δρόμων» που έχουν χαραχτεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που το αφήγημα της «απόδρασης» από τα μνημόνια δεν λειτουργεί θετικά προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία εύλογα βλέπει με πλήρη δυσπιστία μια... αυτόνομη οικονομική πορεία της Ελλάδος, εν μέσω προεκλογικής – ουσιαστικά – περιόδου.

Εκτός μνημονίων, εκτός αυστηρής επιτήρησης αλλά, κυρίως, εκτός από τη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων, είναι αμφίβολη η πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η συνέχιση των όποιων μεταρρυθμίσεων. Και αυτό, οι ξένοι το γνωρίζουν καλά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.