ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες παραμένουν η μεγάλη «πληγή» του Χρηματιστηρίου

08:08 - 12 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Οι τράπεζες παραμένουν η μεγάλη «πληγή» του Χρηματιστηρίου
Νέο μακελειό χθες στις τραπεζικές μετοχές που «τράβηξαν» το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. ξανά κάτω από τις 700 μονάδες, συνεχίζοντας να προβληματίζουν τα μέγιστα την αγορά, τους επενδυτές και όλο το σύστημα.

Ο τραπεζικός χρηματιστηριακός δείκτης μηδενίσει… πολλάκις τα τελευταία χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα reverse split! Από τις 7.000 μονάδες πριν από μια 10ετία, πλέον ο τραπεζικός δείκτης… σέρνεται στις 616,62 μονάδες – μετά και τη νέα συντριβή σε ποσοστό 6,91% χθες – και παρ’ ότι έχουν λάβει χώρα αλλεπάλληλα reverse split (επί 10) για να μη… μηδενίσει εντελώς!

Παράλληλα, οι μετοχές του κλάδου υποχωρούν έως και 99% τα τελευταία 6-7 χρόνια, έχοντας επίσης κάνει πολλαπλά reverse split! Πρόκειται για ένα... ολοκαύτωμα που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί το ελληνικό χρηματιστήριο, στα 140 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.

Και είναι μια κατάσταση που ασφαλώς στρεβλώνει την αγορά και βεβαίως αδικεί όλο το προφίλ του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και τούτο διότι, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, ακόμη και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ο Γ.Δ. σέρνεται μεταξύ 650 και 850 μονάδες, υπάρχουν δεκάδες μετοχές της πραγματικής οικονομίας με εκπληκτικές αποδόσεις. Αποδόσεις που δεν υπήρχαν ούτε σε καιρό… ειρήνης για την αγορά, δηλαδή ούτε σε καιρό που δεν υπήρχε αυτό που αποκαλούμε κρίση.

Χθες οι τράπεζες, όχι μόνο υποχώρησαν, αλλά έχασαν εις διπλούν όσα κέρδισαν στην αντίδραση της Δευτέρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εθνική, η οποία προ ελάχιστων ημερών ολοκλήρωσε reverse split (1 νέα για κάθε 10 παλαιές) και επανήλθε στο ταμπλό στις 3 Σεπτεμβρίου στην τιμή των 2,448 ευρώ. Όμως, μέσα σε μόλις εφτά συνεδριάσεις, έχει σημαντικές απώλειες άνω του 20%, ενώ χθες κατήλθε στα 1,8740 ευρώ, με νέες συντριπτικές απώλειες 8,59%! Μάλιστα, η Εθνική έπεσε στην 8η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 1,714 δισ. ευρώ, καθώς την ξεπέρασε έστω και οριακά η Jumbo!

Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,03 ευρώ με πτώση 8,14%, η Alpha Bank στα 1,34 ευρώ με πτώση 7,24% και η Eurobank στα 0,67 ευρώ με απώλειες 4,29%. Εξυπακούεται ότι όλες οι τραπεζικές μετοχές έχουν απομακρυνθεί πολύ (προς τα κάτω) από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015! Και αυτό, λέει πολλά.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλα και εγγενή προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια – επιχειρηματικά και ιδιωτών – και όλα τα άλλα τοξικά, που συνεχίζουν να αποτελούν κυρίαρχο βαρίδι. Ο κλάδος δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που οι καιροί απαιτούν σε εξυγίανση και «καθαρισμό» του χαρτοφυλακίου του, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα των κεφαλαίων του.

Άλλωστε, αυτά επισημαίνουν και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως οι Citigroup και Deutsche Bank που μειώνουν τις τιμές στόχους, προχωρώντας παράλληλα και σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.