ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα χαμηλά διετίας για τον τραπεζικό δείκτη–Γιατί γκρεμίζεται ο κλάδος

08:10 - 13 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Νέα χαμηλά διετίας για τον τραπεζικό δείκτη–Γιατί γκρεμίζεται ο κλάδος
Ένατη πτωτική στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις χθες για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο – μετά την έξαρση της Δευτέρας – επέστρεψε στην εσωστρέφεια και στον έντονο προβληματισμό, αδυνατώντας να βρει οποιοδήποτε momentum.

Μέσα από αυτό το αρνητικό σερί, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, δε συμμερίζεται τα πανηγύρια της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.

Παράλληλα, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο πλέον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς πρόκειται για τυχοδιωκτικού τύπου επενδυτικά σχήματα, που αρκούνται μόνο στο ολίγον ημερών trading.

Πάντως, για πολλοστή φορά επιβεβαιώθηκε και χθες ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο τραπεζικός κλάδος, με το σχετικό δείκτη να κατρακυλά χθες στο όριο των 600 μονάδων και σε νέα χαμηλά δύο και πλέον ετών! Βεβαίως, αν ληφθούν υπόψη και τα αλλεπάλληλα reverse split που έχουν γίνει, ο τραπεζικός δείκτης είναι (ασφαλώς) σε νέα ιστορικά χαμηλά!

Παρά τις πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις και τα πακέτα στήριξης, ο κλάδος εξακολουθεί να μαστίζεται από μεγάλα προβλήματα και εγχώρια τοξικά, με τα κόκκινα δάνεια – επιχειρηματικά και άλλα – να συνεχίζουν να αποτελούν κυρίαρχο βαρίδι.

Τι όμως οδηγεί τις τράπεζες σ’ αυτή την όψιμη (νέα) εξαΰλωση; Φαίνεται πως οι διαφαινόμενες καινούριες κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργούν σενάρια για νέες αυξήσεις κεφαλαίου από το 2019, γκρεμίζει εκ νέου τον κλάδο.

Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, τόσες ΑΜΚ που... κάηκαν στην πορεία, τόσες αναδιαρθρώσεις, τόσες ρευστοποιήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό, ποιος ξένος θα βάλει νέα κεφάλαια

Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να βρουν νέα κεφάλαια από ΑΜΚ ή ομολογιακά και αυτό προβληματίζει ήδη, ενώ φαίνεται πως δε θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων. Όλα αυτά, είναι κεντρικά βαρίδια για τις τραπεζικές μετοχές, με το ταμπλό να αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.