ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα του Λονδίνου και οι όμιλοι που ξεχώρισαν Κύριο

08:10 - 24 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Τα μηνύματα του Λονδίνου και οι όμιλοι που ξεχώρισαν
Μεικτά και όχι μονοδιάστατα ήταν τα μηνύματα τα οποία εισέπραξε η ελληνική αποστολή από το 13ο roadshow της ΕΧΑΕ που έλαβε χώρα στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Συμμετείχαν 33 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκ των οποίων οι 22 από τον FTSE 25 και οι υπόλοιπες 11 από τον Mid Cap ή και έξω από αυτόν (ΕλβαλΧαλκόρ). Οι εισηγμένες που συμμετείχαν αντιπροσωπεύουν το 80% με 90% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ αποτελούν μερικούς από τους πιο εξωστρεφείς ομίλους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Στο διήμερο, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 620 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι ξένοι διαχειριστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πως η χώρα θα πορευτεί έξω από την «ομπρέλα» (χρηματοοικονομική και τεχνοκρατική) των δανειστών, ενώ φοβούνται επιστροφή στην παροχολογία και στις τακτικές άλλων εποχών.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, τα προβλήματα είναι γνωστά και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων για το πως θα «τρέξουν» τα θέματα εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους.

Από εκεί και πέρα, στο Λονδίνο ξεχώρισαν θετικά, με καλή ανταπόκριση από τους ξένους αρκετοί όμιλοι που έχουν ξεφύγει από την εγχώρια μιζέρια, έχουν διεθνοποιηθεί και κινούνται ανεξάρτητα από την εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Τέτοιοι όμιλοι – λόγω κλάδου – είναι οι ενεργειακοί, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και Viohalco, Cenergy Holdings, ΕλβαλΧαλκόρ, Σαράντης, Ικτίνος και Κρι Κρι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι ανωτέρω μετοχές, είχαν εξαιρετική εικόνα την Παρασκευή, συνεπικουρούμενες και από τις εισροές λόγω του FTSE Roussell.

Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα στο Λονδίνο είναι ότι παρ’ ότι η χώρα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και θα αργήσει να το κάνει, παρ’ ότι οι τράπεζες θέλουν πολύ δρόμο ακόμη για να θεωρηθούν… επενδύσιμες, εντούτοις, υπάρχει μια κατηγορία ελληνικών εταιρειών που είτε λόγω κλάδου, είτε λόγω μεγάλης εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, αξίζουν την επένδυση.

Εταιρείες του ενεργειακού τομέα και του τομέα υποδομών, του real estate, αλλά και εταιρείες με διεθνοποιημένο προφίλ, με διασπορά εργασιών σε πολλές αγορές, αλλά και εξαιρετική συνέπεια εδώ και χρόνια στα αποτελέσματά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.