ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματίζει η πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

08:21 - 15 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Προβληματίζει η πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Σημάδια… νεκρωμένης αγοράς χωρίς αντανακλαστικά και παρουσιάζει τελευταία το ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει ούτε μια ουσιαστική και σοβαρή ανοδική αντίδραση, παρά το πρότερο… λιώσιμο που έχει λάβει χώρα.

Η αγορά, ασχέτως του διεθνούς κλίματος, δείχνει ότι έχει σημαντικότατους ενδογενείς λόγους που παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει πολύ κοντά στα χαμηλά είκοσι μηνών και τις 610 μονάδες που βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή, μολονότι έφτασε να κερδίζει έως και 1,61%, εντούτοις έκλεισε οριακά ανοδικά.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός ευρύτερα, γι' αυτό και δεν εκδηλώνονται αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο momentum. Αποτέλεσμα αυτού, είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή ο τζίρος μειώθηκε κατακόρυφα διαμορφούμενος μόλις στα 34,56 εκατ. ευρώ, που είναι μακράν ο μικρότερος κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη.

Η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ και αυτό μαρτυράται από το γεγονός ότι παρ’ ότι η ακραία πτώση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, εντούτοις ελάχιστα χαρτοφυλάκια προβαίνουν σε αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Θυμίζουμε πως σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 4,65% με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 21,69%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,66% το 5ήμερο χάνοντας 20,81% το 10μηνο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε συντριπτική πτώση 9,84% την εβδομάδα, με τις απώλειες το 2018 να φτάνουν στο 45,59%!

 

Η ατζέντα της εβδομάδας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται η 3η εβδομάδα του Οκτώβρη που ξεκινά σήμερα, μετά τα όσα εξελίχθηκαν το περασμένο πενθήμερο, όπου στις αγορές έλαβαν χώρα τρομεροί κλυδωνισμοί, τέτοιοι που είχαν να γίνουν πάρα πολλούς μήνες.

Εκλογές στη Βαυαρία, εξέλιξη της ιταλικής κρίσης και οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη, αλλά και η πορεία  της Wall Street που οριοθετεί παγκόσμια τις εξελίξεις και το momentum των αγορών, είναι κυρίαρχοι παράγοντες.

Την ατζέντα της εβδομάδας ανοίγει σήμερα Δευτέρα η Jumbo με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017/2018. Αύριο, Τρίτη και Τετάρτη θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο παρουσιάσεων εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ με συμμετοχή 14 εισηγμένων εταιρειών. Τέλος, την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.