ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

M. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι αιτίες που τελμάτωσε η αγορά

08:43 - 15 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
M. Χατζηδάκης (Beta AXE): Οι αιτίες που τελμάτωσε η αγορά
Στο γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αφενός δεν ακολούθησε το παγκόσμιο πάρτι των αγορών, αφετέρου, τώρα, δείχνει απολύτως… πρόθυμο να εντρυφήσει στη διόρθωση που λαμβάνει χώρα, αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί κατά 22% το 10μηνο του 2018, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εύρος απωλειών 35- 65% και σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης.

Επίσης, σημειώνει ο αναλυτής, η ΔΕΗ έφτασε να αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου, ενώ η υπόθεση της Folli – Follie ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται σε παράγοντες που έχουν γίνει… βαρίδια για την αγορά, συμβάλλοντας στην κακή πορεία των μετοχών.

Για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα, τα εγχειρήματα του Ελληνικού, των Ελληνικών Πετρελαίων, των πωλήσεων των μονάδων της ΔΕΗ, της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πηγαίνουν με αργό ρυθμό γεγονός το οποίο δεν βγάζει νέα και δεν αλλάζει την ατζέντα της εσωστρέφειας.

Σύμφωνα με τον αναλυτής της Beta, μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει σήμερα Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων (Jupiter) της Alpha Bank η οποία θα ανακοινώσει τον προτιμητέο αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής.

Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της τράπεζες θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολόγησης εν συνόλω της δυνατότητας των τραπεζών να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένες σε κεφαλαιακά ανοίγματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.