ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα χαμηλά 20 μηνών το ελληνικό χρηματιστήριο

08:21 - 24 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Σε νέα χαμηλά 20 μηνών το ελληνικό χρηματιστήριο
Από τη μία οι εγχώριοι αρνητικοί καταλύτες, που εδράζονται από την πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα, από την άλλη το διεθνές λίαν αρνητικό κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες «αθόρυβα» σε νέο χαμηλό είκοσι περίπου μηνών!

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε 619,47 μονάδες με πτώση 1,14%, ενώ το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο είχε να καταγραφεί από τις 9 Φεβρουαρίου του 2017, στις 608,79 μονάδες!

Το Χ.Α. πληρώνει το… μάρμαρο της διεθνούς διόρθωσης, παρ’ ότι – δυστυχώς – δεν είχε καρπωθεί σχεδόν τίποτα από το πρότερο ράλι. Το ελληνικό χρηματιστήριο επ' ουδενί δεν συμμετείχε στο πολυετές «χτίσιμο» αποτιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια της οικονομικής κρίσης.

Αντιθέτως, οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές έχουν «μαγιά» κερδών από το 9ετές bull market, οπότε σε κάθε σοβαρή αφορμή, ή αιτία, έχουν κάθε λόγο να οπισθοχωρούν, να διορθώνουν και να αναδιπλώνονται. Μια τέτοια συγκυρία είναι και η σημερινή, με τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο να αναδιπλώνονται, οδηγώντας τους κορυφαίους δείκτες σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη σε εξαιρετικά μεγάλη πτώση.

Η μόνιμη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η έξαρση της έντασης στις σχέσεις Αμερικής και Σαουδικής Αραβίας και η συνεχιζόμενη πολεμική μεταξύ Ευρωζώνης και Ιταλίας για την οικονομική πολιτική, είναι παράγοντες που έφεραν ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων.

Η Σαουδική Αραβία είναι από τους πλέον βασικούς «παίκτες» στην αγορά πετρελαίου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις παγκόσμιες ισορροπίες στο μαύρο χρυσό, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής σε πολλά επίπεδα ανά τις αγορές.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.