ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Το σπάσιμο του πτωτικού σερί και ο πτωτικός Οκτώβριος

09:10 - 29 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Το σπάσιμο του πτωτικού σερί και ο πτωτικός Οκτώβριος
Σε μια συγκυρία που διεθνώς πυκνώνουν οι «φωνές» ότι το παγκόσμιο 9ετές bull market αρχίζει και κλονίζεται με τις αγορές να βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και σε πολύ λεπτές ισορροπίες, το Χ.Α. καλείται να «διασώσει» κάτι παραπάνω από τον (πτωτικό) Οκτώβριο που τελειώνει σε δύο ημέρες.

Το περασμένο 5ήμερο έσπασε το πτωτικό σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων, με την ελληνική αγορά να βγάζει άμυνες και αναχώματα, σε μια προσπάθεια αποφυγής νέων χαμηλών είκοσι μηνών.

Το Χ.Α. έδειξε ένστικτο αυτοσυντήρησης καταφέρνοντας να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη των 600 – 610 μονάδων (έχοντας χαμηλό εβδομάδας στις 615,2 μονάδες), κλείνοντας την Παρασκευή πάνω από τις 630 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,35% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,80%, όμως ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε σε ποσοστό 10,18% μετά από πολλές εβδομάδας τρομερά μεγάλων πιέσεων που είχαν φέρει τον κλαδικό δείκτη σε χαμηλό 32 μηνών και πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του! Ο κλάδος των τραπεζών ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε ανά πάσα στιγμή «χρωστούσε» αντίδραση…

Ο μήνας ασφαλώς θα είναι έντονα πτωτικός για το Χ.Α. (όπως και για όλες τις διεθνείς αγορές), όμως το ζητούμενο είναι – σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές να υπάρξει πειστική επανάκτηση των 650 μονάδων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τεχνικά, η προσέγγιση των χαμηλών των 610 μονάδων (615,2 την Τρίτη) ενεργοποίησε κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία ώθησαν τον Γενικό Δείκτη ως τα επίπεδα των 640 μονάδων.

Το ότι δεν «πληρώθηκαν» νέα χαμηλά θεωρείται μια θετική εξέλιξη ενώ η συνεδρίαση που ακολούθησε ήταν καθαρά ανοδική κλείνοντας στο υψηλό ημέρας ενεργοποιώντας μετά από ενάμιση μήνα σήμα αγορών από το MACD».

Ο αναλυτής προσθέτει πως «στο διάγραμμα της αγοράς οι 650 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο, αυτή την φορά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού ο Γενικός Δείκτης έρχεται από επιβεβαίωση της στήριξης των 610 μονάδων».

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι σημαντικά καλύτερο ασφαλώς στην αγορά είναι η αύξηση της αξίας συναλλαγών που τελευταία κινούνται σε πολύ μειωμένα επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.