ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κόλπο με τα κινεζικά POS,(νέα) σκιά πάνω απ’την αγορά

09:12 - 31 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Το κόλπο με τα κινεζικά POS,(νέα) σκιά πάνω απ’την αγορά
Βαριά σκιά σε μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη συγκυρία έρχεται να ρίξει ξανά πάνω από την ελληνική αγορά, την εγχώρια επιχειρηματικότητα και το χρηματιστήριο η ιστορία με τον αντιπρόεδρο της Jumbo που και τις real estate business που «έστησε» με Κινέζους, παρακάμπτοντας τα capital controls.

Το Νο 2 της επιχείρησης η οποία ανήκει στον FTSE 25, έχει σημαντικούς θεσμικούς στο χαρτοφυλάκιό της και είναι στην 7η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. φέρεται να είχε στήσει… project πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους, οι οποίοι πλήρωναν μέσω POS, σπάζοντας τους κεφαλαιακούς ελέγχους.  

Ο λόγος για τον κ. Ευάγγ. Παπαευαγγέλου ο οποίος φέρεται να πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους, οι οποίοι πλήρωναν με πιστωτικές κάρτες σε ελληνικές τράπεζες το τίμημα της συναλλαγής μέσω POS που είχαν εγκατασταθεί στην Κίνα. Επρόκειτο για ασύρματα POS, που είχαν «ανοικτό» roaming, ενώ ήταν συνδεδεμένα με μεγάλη ελληνική τράπεζα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συναλλαγές τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν.

Παρ’ ότι σε καμιά περίπτωση – έως τώρα – δε φαίνεται εμπλοκή η οποιαδήποτε σύνδεση της Jumbo στην όλη ιστορία, εντούτοις είναι μια εξέλιξη άκρως αρνητική, καθώς ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, διασύρει τόσο το όνομα της εταιρείας, όσο και ολόκληρου του ελληνικού επιχειρείν.

Πηγές από την πλευρά της Jumbo χθες το απόγευμα επισήμαιναν ότι δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με την εταιρεία, «η οποία έτσι κι αλλιώς, ούτε ελέγχει, αλλά ούτε ευθύνεται για τις παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις συνεργατών της»…  

Πάντως, σ’ ό,τι αφορά την εμπλεκόμενη μεγάλη τράπεζα, η διοίκησή της έχει δώσει εντολή για ενδελεχή έλεγχο σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις περιπτώσεις που προσιδιάζουν με αυτή την περίπτωση, ενώ έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο… project.

Οι Κινέζοι πλήρωναν μέσω πιστωτικών καρτών στα POS, παρακάμπτονταν το σύστημα κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας, οι ίδιοι αποκτούσαν τα ακίνητα, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα και τη «Χρυσή Visa», ενώ οι διαδικασίες ολοκληρώνονταν στην Αθήνα.

Θυμίζουμε πως ο κ. Παπαευαγγέλου τους τελευταίους μήνες έχει δείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στο χώρο της απόκτησης ακινήτων, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούνιο εξαγόρασε την πολυτελή βίλα του πρώην εκδότη (ΙΜΑΚΟ) Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης εξαγόρασε τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γ. Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:27 - 31 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.