ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Motor Oil: Κίνηση ουσίας, κυριαρχίας και… σημειολογίας

09:24 - 31 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Motor Oil: Κίνηση ουσίας, κυριαρχίας και… σημειολογίας
Λίγες ημέρες αφότου έπεσε το «μαύρο» στο πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας το Mega (που δορυφορικά συνεχίζει να εκπέμπει), έρχεται ένα σημαντικότατο deal να ταράξει τα νερά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η Motor Oil – μέσω κυπριακής θυγατρικής - προχωρά στην εξαγορά του 50% συν δύο μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του ομίλου στα τηλεοπτικά δρώμενα.

Είναι μια κίνηση επίδειξης δύναμης, «επιβολής», κυριαρχίας αλλά και μεγάλης σημειολογίας.

Η εξαγορά θα γίνει μέσω της κυπριακής θυγατρικής Seilla Enterprises Limited, ενώ το τίμημα ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,477 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξαγορά του 50% συν δυο μετοχές του Alpha και 11,523 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Alpha Media Group (συμφερόντων Δ. Κοντομηνά) με 11,477 εκατ. ευρώ.

Πλέον, την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται από την Seilla Enterprises Limited, δηλαδή από την πλευρά της Motor Oil.

Δεδομένου ότι μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη ελέγχουν πλειοψηφικά το Star Channel, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει περαιτέρω επιχειρησιακή ή άλλη σύγκλιση των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Πάντως, εδώ και πολλούς κάποιους μήνες έτσι κι αλλιώς έχουν συνέργειες σε παραγωγές και άλλες δραστηριότητες μεταξύ των δύο τηλεοπτικών σταθμών, με στόχο τη μείωση του κόστους.

Η εξαγορά έρχεται λίγο μετά το κλείσιμο του Mega και ενώ το ΕΣΡ έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη χορήγηση δύο τηλεοπτικών αδειών μετά την κατάθεση αιτήματος από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σ’ αυτή τη συγκυρία λοιπόν, Βαρδινογιάννης και Κοντομηνάς, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού συγκροτήματος στα media, με μεγάλη… καθετοποιημένη επιρροή και ισχυρή παρέμβαση. Εκτός από τους σταθμούς Alpha και Star, στην πλατφόρμα θα μπουν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ αργότερα θα υπάρξει ενίσχυση με θεματικά κανάλια και νέους ραδιοσταθμούς.

Είναι σαφές ότι αλλάζουν οι… ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων στους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, οπότε μένει να δούμε τις όποιες… απαντήσεις από τους υπόλοιπους «παίκτες», αλλά και από όσους πάρουν τις νέες άδειες.

Πέραν όμως των εύλογων συνειρμών περί οικονομιών κλίμακος και «ενοποίησης» των δύο καναλιών, κάποιοι επισημαίνουν ότι αυτή η κίνηση της πλευράς Βαρδινογιάννη είναι «ανεξάρτητη» επιχειρηματική πρωτοβουλία και δεν συνδέεται με τον μετοχικό έλεγχο του Star Chanel.

Σε μια συγκυρία μεγάλων αλλαγών (και) στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας, πιθανότατα ο όμιλος Motor Oil θέλει να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς στην Ελλάδα.

Άλλωστε, στην προ ημέρων έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι της Motor Oil ενέκριναν αλλαγές στο καταστατικό, κάτι που επιτρέπει στον όμιλο πλέον να ανοιχτεί σε πολλούς – και ετερόκλητους – επιχειρηματικούς τομείς, διευρύνοντας το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.

Γενικότερα ο όμιλος της Motor Oil, έχοντας και τεράστια «κάβα» ρευστότητας πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, είναι σε θέση να διευρύνει το επιχειρηματικό και οικονομικό του αποτύπωμα, μέσα από κινήσεις σε νέους κλάδους και νέες πρωτοβουλίες.

Αυτό άλλωστε είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στις 24 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας, Πέτρος Τζανετάκης που είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «ήρθε η ώρα να ανοιχτεί η Motor Oil σε κλάδους που βοηθάνε στην ευρύτερη ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελληνική αγορά. Δρομολογώντας με τον τρόπο αυτό, την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στην ‘’επόμενη μέρα’’.

Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα στη χώρα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.