ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεφάλαια 399,77 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει στο 10μηνο τα ξένα funds στο Χρηματιστήριο Κύριο

08:19 - 13 Νοε 2018 | Αναλύσεις
Κεφάλαια 399,77 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετήσει στο 10μηνο τα ξένα funds στο Χρηματιστήριο
Σχεδόν 400 εκατ. ευρώ έχουν διοχετεύσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το δεκάμηνο του 2018 τα ξένα χαρτοφυλάκια . Πρόκειται ασφαλώς για μία χαμηλή επίδοση, ωστόσο εάν συγκριθούν με τα κεφάλαια του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2017 που είχαν ανέλθει στα 259,05 εκατ. ευρώ , τότε καταγράφεται μία άνοδος της τάξεως του 54,32%. Η πλειοψηφία των μετοχών που αγόρασαν οι ξένοι επενδυτές αφορούσαν κυρίως τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και λιγότερο τίτλους της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Η υψηλότερη επίδοση τοποθέτησης κεφαλαίων αφορούσε τον Μάρτιο του 2018 με τους ξένους να αποκτούν ελληνικές μετοχές αξίας 243,84 εκατ. ευρώ. Η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο τοποθετήσεων κεφαλαίων ήταν το περασμένο Φεβρουάριο όπου οι ξένοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 22,46 εκατ. ευρώ.

Παρ` όλα αυτά το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει φέτος εκτός των ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων που διαπιστώνουν ότι η στάσιμη εικόνα στο χώρο των μεταρρυθμίσεων δεν ευνοεί προς το παρόν την περαιτέρω ενεργοποίησή τους. Μάλιστα όσο καθυστερεί η έξοδος της χώρας στις αγορές τόσο θα παραμένουν επιφυλακτικοί οι επενδυτές και το Χρηματιστήριο θα παραμένει απαξιωμένο.

Σε ποιες χώρες του πλανήτη υπάρχει μόνο 1 κωδικός  για το Χρηματιστήριο Αθηνών 

Με μόλις 1 ενεργό κωδικό εμφανίζεται επενδυτής στη χώρα του Κονγκό, στα Νησιά Γκέρνσεϊ,  στα Νησιά Βερμούδες, στην Τσεχία, στην Ιρλανδία, στην Ελβετία, στα Παρθένα Νησιά Αγγλίας, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στην Λευκορωσία, στα νησιά Ωλαντ, στην Αλβανία, στην Μαλαισία. Οι περισσότεροι ενεργοί κωδικοί εμφανίζονται στη Κύπρο από αλλοδαπούς επενδυτές και ακολουθεί η Αγγλία και η ΗΠΑ.

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν οι αντλήσεις νέων κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών το α’ εξάμηνο του 2018 καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος γεγονός που καθιστά επιφυλακτικές τις εταιρίες.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι από τα 374,7 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν συνολικά το φετινό εξάμηνο τα 244,5 εκατ. ευρώ αφορούν την έκδοση εταιρικών ομολόγων και μόλις τα υπόλοιπα 130,2 εκατ. ευρώ είναι αντλήσεις κεφαλαίων με τη καταβολή μετρητών.

 

Ποιες εταιρίες και τι ποσά άντλησαν το α’ εξάμηνο του 2018

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των κοινών εταιρικών ομολόγων των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (άντληση €120 εκ.), CORAL Α.Ε. (άντληση €90 εκ.) και B&F Α.Β.Ε.Ε. (άντληση €25 εκ.). Η έκδοση του συνόλου των προαναφερθέντων εταιρικών ομολόγων υλοποιήθηκε μέσω Δημόσιας Προσφοράς, με χρήση της υπηρεσίας Η.Β.Ι.Π. (Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών).

Τον Φεβρουάριο του 2018, πραγματοποιήθηκε η ένταξη προς διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος. Η κάλυψη της έκδοσης πραγματοποιήθηκε μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης και το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανήλθε σε €6,5 εκ. Τον Μάρτιο του 2018 η εταιρεία ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Β.Ε.Ε. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €3 εκ.

Η εταιρεία ATTICA BANK A.T.E. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με άσκηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €88,9 εκ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, αντλώντας €41,3 εκ. ευρώ.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.