ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες, το «άγριο» σορτάρισμα και o MSCI

09:10 - 14 Νοε 2018 | Αναλύσεις
Οι τράπεζες, το «άγριο» σορτάρισμα και o MSCI
Να λοιπόν που επιβεβαιώθηκαν οι αναλυτές της Societe Generale που προ δέκα περίπου ημερών εκτίμησαν πως οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα υποβιβαστούν στους διεθνείς δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από το δείκτη MSCI Standard Greece – λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης – και πλέον υποβιβάζονται στο δείκτη μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι η μόνη που διατηρείται στον δείκτη MSCI Standard, ενώ από τον Small Cap αφαιρείται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, κάτι αναμενόμενο ασφαλώς.

Σήμερα λοιπόν, θα είναι ένα πρώτο crash test για την ελληνική αγορά, παρ’ ότι οι μεγάλες κινήσεις γίνονται την τελευταία ημέρα των αλλαγών στους δείκτες. Σήμερα θα διαφανεί κατά πόσο η αγορά θεωρεί… σοκ αυτή την εξέλιξη, ή κατά πόσο θεωρείται προεξοφλημένη, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα είχαν υπάρξει διαρροές και δημοσιεύματα…

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες – χρηματιστηριακά – έχουν χρεοκοπήσει πολλάκις, έχουν μηδενίζει πολλάκις και έχουν εξαϋλωθεί εντελώς και πολλές φορές, οπότε περιθώρια για τρομερά μεγάλες (νέες) πιέσεις δεν υπάρχουν. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι έχουν γίνει αρκετά reverse split τόσο στις ίδιες τις μετοχές όσο και στον τραπεζικό δείκτη για να μη… μηδενίσουν. Οι απώλειές τους, τα τελευταία χρόνια, έφτασαν το… απόλυτο, το 99,9% σχεδόν…

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν «επίθεση» από short, που πόνταραν στην περαιτέρω… καταστροφή του κλάδου. Άρα, για κάποιους, τα περιθώρια νέας ισχυρής πτώσης είναι μικρά και σχεδόν άνευ ουσίας…

Από εκεί και πέρα, μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ορισμένων ότι επίκεινται νέες ρευστοποιήσεις συνολικής αξίας έως και 90 εκατ. ευρώ από παθητικού τύπου και συντηρητικά χαρτοφυλάκια (ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία του εξωτερικού και άλλοι παρόμοιοι φορείς), που κινούνται – βάσει καταστατικού - με γνώμονα τους δείκτες MSCI ή FTSE.

Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον ότι η υποβάθμιση στους δείκτες MSCI ήρθε την ημέρα που… διέρρευσε – μέσω του δημοσιεύματος του Bloomberg – το φιλόδοξο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για την αποτελεσματική εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, μέσω μείωσης των κόκκινων δανείων έως και 50%. Πρόκειται για είδηση που οδήγησε σε σημαντική αφύπνιση χθες τον τραπεζικό κλάδο, με αύξηση τζίρου και όγκου, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο κλάδος σήμερα.

Όπως και να ‘χει, οι μεγάλες, οι σοβαρές αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των ξένων με φόντο αυτές τις εξελίξεις θα γίνουν την τελευταία ημέρα πριν τις αλλαγές, δηλαδή στο φινάλε της συνεδρίασης της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, δεδομένου ότι οι νέες συνθέσεις των δεικτών θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου. Πλέον, μετά από αυτές τις αλλαγές, στο δείκτη MSCI Greece παραμένουν οι μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 14 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.