ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Αναζητώντας την (έστω τεχνική) αντίδραση

09:10 - 19 Νοε 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Αναζητώντας την (έστω τεχνική) αντίδραση
Μεγάλες ήταν οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, λόγω της διαγραφής των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς από το δείκτη MSCI Standard Greece.

Ο Γενικός Δείκτης, παρ’ ότι «πάλεψε», εντούτοις έχασε τη στήριξη των 630 μονάδων, καθώς οι πιέσεις τόσο από τράπεζες, όσο και από blue chips ήταν – ειδικά την Παρασκευή – μεγάλες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,76%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 12,30%! Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 22,02% και ο Τραπεζικός δείκτης 48,11%!

Κύριος… υπεύθυνος για αυτή την αρνητική συγκομιδή ασφαλώς είναι ο τραπεζικός κλάδος, που έχει κατέλθει σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών, με τη συνολική αποτίμηση πλέον των τεσσάρων συστημικών να έχει πέσει κάτω από τα 4,5 δισ. ευρώ! Μόνο στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης, χάθηκαν 637 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον τραπεζικό κλάδο.

Έως το τέλος του Νοέμβρη όπου θα γίνουν και οι τελευταίες «πινελιές» για το δείκτη MSCI, απομένουν δέκα συνεδριάσεις, με τη σημερινή. Είναι… πολλές για να συνεχιστεί η κατρακύλα. Η αγορά χρωστά αντίδραση, έστω και τεχνικής μορφής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την προσεχή Πέμπτη 22 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί επίσημα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και των… τοξικών των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να φέρει αλλαγή του κλίματος. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε την πρακτική εφαρμογή του και το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

«Κλειδί» πάντως για το αν θα μπορέσει να δείξει ανασκούμπωμα η αγορά και να επανακτήσει την ευρύτερη ζώνη των 635 – 640 μονάδων, είναι (και) η συμπεριφορά των κορυφαίων blue chips όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, αλλά και της Alpha Bank που είναι οι μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο Γενικό Δείκτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.