ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αιχμάλωτη» του MSCI η χρηματιστηριακή αγορά

09:21 - 27 Νοε 2018 | Αναλύσεις
«Αιχμάλωτη» του MSCI η χρηματιστηριακή αγορά
«Αιχμάλωτη» του MSCI και των αναδιαρθρώσεων που λαμβάνουν χώρα και θα κορυφωθούν την προσεχή Παρασκευή 30 Νοεμβρίου είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αδυνατώντας να βρει βηματισμό ουσιαστικής αντίδρασης και απομάκρυνσης από τις 600 μονάδες.

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε αναφέρει πως οι short έχουν τον πρώτο λόγο και – δυστυχώς – δικαιωθήκαμε. Χθες έγινε ένα μνημειώδες «άδειασμα» των πρωινών αγοραστών και όσων πίστεψαν ότι – τελικώς – ύστερα και από το deal μεταξύ Eurobank και Grivalia Properties, δημιουργούνται συνθήκες για κάποια καλή αντίδραση.

Και όμως, παρά τα εξαιρετικά αρχικά κέρδη, η αγορά στο φινάλε να έχασε όλα, γύρισε και πτωτικά, ενώ στο φίνις κατάφερε και διέσωσε οριακά τις 600 μονάδες και το οριακά θετικό πρόσημο. Ήταν μια ακόμη συνεδρίαση από αυτές που αφήνουν πικρή γεύση στους επενδυτές, καλώς μετά την άνοδο της πρώτης ώρας, ξεκίνησε η φθορά, με το διάγραμμα να είναι πλαγιοκαθοδικό και το κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 2,72%, όμως λίγο πριν το τέλος «έγραφε» απώλειες 0,37%, για να κλείσει στις δημοπρασίες στο οριακό +0,14%. Η Eurobank παρ’ ότι έφτασε να κερδίζει έως και 24,89% έκλεισε μόλις στο +4,31%, ενώ η Grivalia Properties που ενισχύονταν έως 15,20%, το φινάλε έκλεισε με άνοδο 6,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης μολονότι είχε υψηλό ημέρας στις 480,90 μονάδες όταν ενισχύονταν άνω του 10%, εντούτοις έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 427,41 μονάδες, σε ένα (ακόμη) μνημειώδες άδειασμα των αρχικών αγοραστών.

Το γεγονός ότι η αγορά παρά τις τεράστιες πρόσφατες πιέσεις που έφεραν σε χαμηλά διετίας το Γ.Δ. και σε ιστορικά χαμηλά τις τράπεζες αδυνατεί να βγάλει ουσιαστική αντίδραση (δύο – τριών συνεδριάσεων) και να επανέλθει προς τη ζώνη των 640-650 μονάδων, μαρτυρά την πλήρη αδυναμία των long.

Είναι σαφές ότι η αγορά παραμένει «αιχμάλωτη» των short αλλά και υπό την ομηρία των κινήσεων των παθητικών χαρτοφυλακίων ενόψει ολοκλήρωσης του rebalancing την προσεχή Παρασκευή.

Έως τις 30 Νοεμβρίου εξυπακούεται ότι καμιά ασφαλής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες θα είναι οι ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια στις τράπεζες αλλά – πιθανότατα – σε άλλα «χαρτιά» του FTSE 25, καθώς μειώνεται γενικότερα η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη MSCI Emerging Markets.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.