ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Η… μητέρα των μαχών και η (μάλλον καλύτερη) συνέχεια…

09:01 - 30 Νοε 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Η… μητέρα των μαχών και η (μάλλον καλύτερη) συνέχεια…
Κομβική και πολυαναμενόμενη ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό (και όχι μόνο) χρηματιστήριο, καθώς τελειώνει ο Νοέμβριος και το 11μηνο, αλλά κυρίως υπάρχουν οι αναδιαρθρώσεις και αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Η ολοκλήρωση του 11μήνου σημαίνει και ετήσιο κλείσιμο βιβλίων για αρκετούς από τους ξένους θεσμικούς, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις όποιες «πινελιές» ωραιοποίησης.

Φυσικά, το μεγάλο θέμα της ημέρας και η… μητέρα των μαχών είναι το rebalancing που θα γίνει στο φινάλε της συνεδρίασης, δηλαδή το «πιστολίδι» για τις αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI.

Μένει να δούμε κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων – όπως ισχυρίζονται κάποιοι – ή πόσους κλυδωνισμούς θα φέρουν τα «τούβλα» που θα πέσουν στο τέλος και τις δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι τονίζουν πως περαιτέρω ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες δεν προβλέπονται, τουλάχιστον στο βαθμό που πίστευε ή είχε προετοιμαστεί η αγορά. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε (μάλλον) ρεκόρ τζίρων και όγκων, όμως από την άλλη πλευρά κάποια χαρτοφυλάκια να απορροφήσουν τα πακέτα των παθητικών επενδυτικών σχημάτων που – λόγω καταστατικού – είναι υποχρεωμένα να αποχωρήσουν.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, μπορεί να διαγράφονται από τον MSCI Standard Greece, όμως εισάγονται στον MSCI Small Cap.

Από εκεί και πέρα, όπως έδειξε και η χθεσινή αντίδραση που είχε και ποιοτικά στοιχεία, η αγορά «διψά» για καλές ειδήσεις και για περαιτέρω αντίδραση. Μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές εκκρεμότητες, δηλαδή από την προσεχή Δευτέρα, η αγορά έχει τη δυνατότητα να ισορροπήσει υψηλότερα και να έχει έναν καλό Δεκέμβριο. Άλλωστε, συχνά ο τελευταίος μήνας του χρόνου, είναι θετικός για τις αγορές.

Η αγορά μετά τη μεγάλη πτώση όλων των τελευταίων εβδομάδων βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε αναζητά αφορμές – όπως έγινε χθες – αντίδρασης. Δεδομένου ότι και πολλά blue chips είχαν πιεστεί υπέρ το δέον, δύνανται να κινηθούν καλύτερα τον προσεχή μήνα.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.