ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί να συνεχιστεί η αντίδραση στο Χ.Α.;

09:12 - 13 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Μπορεί να συνεχιστεί η αντίδραση στο Χ.Α.;
Στο χθεσινό μας σημείωμα αναφέραμε πως «κλειδί» για να βγάλει (και να κρατήσει) αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της αξίας συναλλαγών.

Η αγορά «δικαίωσε» το σχόλιό μας χθες, έστω και αν η αύξηση του τζίρου δεν ήταν… εκκωφαντική. Ήταν όμως καθοριστική και… ποσοστιαία, όχι ευκαταφρόνητη.

Χθες λοιπόν η αξία συναλλαγών έφτασε στα 35,96 εκατ. ευρώ, με μόλις τα 2,73 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, που σημαίνει ότι περίπου 33,20 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρός» τζίρος συναλλαγών. Αρκετά ενισχυμένος από τα 25 εκατ. ευρώ που ήταν ο «καθαρός» τζίρος της Τρίτης και τα 22,60 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση της Δευτέρας.

Παρ’ ότι η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και έχει αλλοπρόσαλλο προφίλ πολύ συχνά, σήμερα δύναται να συνεχίσει την αντίδραση και να προσπαθήσει να υπερβεί τη ζώνη των 650 μονάδων. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 650 μονάδων, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 648,26 μονάδες, όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 1,95%.

Σήμερα λοιπόν, αν διεθνώς δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, το Χ.Α. – λογικά – θα συνεχίσει την αντίδρασή του. Βεβαίως, για να αλλάξει ουσιαστικότερα επίπεδο το Χ.Α. και να κινηθεί με δυναμική πάνω από τις 660 ή 670 μονάδες, χρειάζεται αύξηση του τζίρου και επαναδραστηριοποίηση κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Μένει βεβαίως να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χθεσινές, εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η πρωθυπουργός Theresa May, κατόρθωσε να κερδίσει με 200 ψήφους υπέρ και 117 κατά, την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει ενάντιά της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα, η κα May μεταβαίνει με άλλο αέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 13 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.