ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό ότι «ξυπνούν» κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας

09:25 - 08 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Θετικό ότι «ξυπνούν» κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας
Πρόσφατα, την περασμένη Παρασκευή, αναφερθήκαμε στο reporter.gr για το γεγονός ότι οι μη τραπεζικές μετοχές του Χ.Α. έχουν πληρώσει ακριβά το… μάρμαρο της κάκιστης ψυχολογίας της αγοράς, όπως αυτή «επιβάλλεται» από τις τράπεζες αλλά και από το ευρύτερο κλίμα.

Μετοχές εταιρειών με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, είτε από πλευράς αποτελεσμάτων, είτε από πλευράς έργων, είτε από πλευράς προοπτικών, μοιραία «βράζουν» στο ίδιο καζάνι της αγοράς, σε ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο.

 

Με χαρά βλέπουμε τη μερική αφύπνιση κάποιων μετοχών της πραγματικής οικονομίας που διορθώνουν μερικώς τις πτωτικές στρεβλώσεις που έλαβαν χώρα στον ιδιαίτερα αρνητικό Δεκέμβριο. Αυτό ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκε και χθες και είναι η κύρια αιτία που… αθόρυβα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις έξι τελευταίες.

 

Η αγορά είχε πιεστεί πολύ κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και ειδικά το δεύτερο 15ήμερο του μήνα πρωτίστως λόγω τραπεζών, όμως την είχαν «πληρώσει» και πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας που στα τέλη του 2018 προσέγγισαν τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

 

Αυτό που λαμβάνει χώρα τώρα, είναι μια μίνι ανοδική διόρθωση και τακτοποίηση αυτών των στρεβλώσεων. Ήδη ο ΟΤΕ π.χ. από την περασμένης εβδομάδα, έχοντας τριήμερο ανοδικό σερί επανέκτησε τα 10 ευρώ κερδίζοντας ένα ευρώ ανά μετοχή ή ποσοστό άνω του 10%.

 

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη εβδομάδα, πλην του ΟΤΕ, είχαν «ξυπνήσει» και άλλα blue chips όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda Development, Jumbo κ.α. Χθες, πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα αλλά και του κλάδου υποδομών και real estate.

 

Η Ελλάκτωρ που προέρχονταν από 4ήμερο πτωτικό σερί με απώλειες κοντά στο 10% ενισχύθηκε κατά 5,93%, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,24%, η Τέρνα Ενεργειακή κέρδισε 4,28%, ο Μυτιληναίος +2,11%, η Grivalia Properties +2,91%, η Lamda Development +2,20%, τα ΕΛΠΕ +1,33%, ενώ καλή κίνηση έκαναν και οι Σαράντης – Aegean Airlines με άνοδο 2,62% και 1,39% αντίστοιχα.

 

Στο χώρο της μεσαίας αποτίμησης και στον Mid Cap, ξεχώρισαν τίτλοι όπως Intralot +7,95%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +3,38%, Κρι Κρι +2,98%, Ικτίνος +2,99%, Intracom Κατασκευές +2,15%, Cenergy Holdings +1,64%, Τεχνική Ολυμπιακή +1,69%, MIG +1,43%, MLS +1,71%, Πλαστικά Θράκης +1,09% και J&P Άβαξ +1,12%.

 

Μένει να δούμε κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί το «ξύπνημα» των μη τραπεζικών blue chips και των υπολοίπων χαρτιών. Βεβαίως, για τη διαμόρφωση σοβαρού momentum και αλλαγή επιπέδου, η «συμμετοχή» των τραπεζών είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και καταλυτική…

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 08 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.