ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε καλό «φεγγάρι» οι διεθνείς αγορές, ποντάρουν σε συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

09:21 - 09 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Σε καλό «φεγγάρι» οι διεθνείς αγορές, ποντάρουν σε συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας
Συνεχίζουν να βελτιώνουν την εικόνα τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες μετά το ιδιαίτερα μεγάλο «λιώσιμο» του Δεκέμβρη, δείχνουν διάθεση ανάκαμψης και – έστω μερικής – τακτοποίησης των πρότερων πτωτικών ακροτήτων.

Οι συζητήσεις – και μάλιστα σε καλό κλίμα - μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας για την εξομάλυνση των διαφορών που υπάρχουν σ' ό,τι αφορά τους δασμούς και τον εν γένει εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο πιο ισχυρών οικονομικών του κόσμου, είναι ο καταλύτης που κινεί τα νήματα αυτές τις ημέρες.

Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση αλλά κυρίως την… ανθεκτικότητα της όποιας συμφωνίας, όμως η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο, ο κυριότερος λόγος που «έσπασε» το momentum στις αγορές, ήταν η διατάραξη των ισορροπιών και του προηγούμενου status quo μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Χθες, ασιατικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, έκλεισαν ξανά θετικά με τη Wall Street να συμπληρώνει τριήμερο ανοδικό σερί, κάτι που είχε να γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ έγραψε στο twitter ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν πολύ καλά».

Παράλληλα, χαρακτηριστική είναι η φράση αναλυτή που σημείωσε πως «η κόντρα ΗΠΑ- Κίνας για παγκόσμια κυριαρχία αναμένεται να συνεχιστεί για χρόνια, ωστόσο και οι δύο οικονομίες επιβραδύνουν και καμία κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση».

Πάντως, σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, ενώ μια δήλωση αποδοκιμασίας, ή… ψυχρότητας, είναι ικανή να «γκρεμίσει» πάραυτα τις αγορές…

Όπως και να ‘χει, ο Dow Jones έκλεισε χθες με άνοδο 1,09% ή 256 μονάδες στις 23.787, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 2.574 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,08% στις 6.897 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.