ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει χειραγώγηση στο Χ.Α.;

09:11 - 15 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Υπάρχει χειραγώγηση στο Χ.Α.;
Αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί η… κόντρα τέμπο κίνηση μετοχών που έχουν καθοριστική στάθμιση στο Γενικό Δείκτη αλλά και στον FTSE 25. Στην αγορά, λαμβάνουν χώρα κάποια «κόλπα» ορισμένων που… ρετουσάρουν κατά το δοκούν το σύστημα, χειραγωγώντας – μέσω μετοχών με μεγάλη επιρροή – τα τελικά πρόσημα.

Πρόκειται για τακτικές που δεν είναι ξένες στην ελληνική αγορά, εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική και η εκάστοτε κυβέρνηση επιζητούσε – μέσω του Χ.Α. και την εν γένει ψυχολογία που αυτό φέρνει – να περάσει τα δικά της μηνύματα.

Αυτή η «φάμπρικα» λαμβάνει χώρα πρωτίστως μέσω της Coca Cola HBC που επηρεάζει το Γενικό Δείκτη άνω του 10%, ενώ κάνει γενικά περιορισμένους – για το εκτόπισμά της – όγκους.

Φαίνεται λοιπόν πως τις τελευταίες ημέρες, σε συνεδριάσεις «επικίνδυνες» που ενδέχεται να προκληθεί πανικός, βγαίνουν στηρίξεις. Χθες, για μεγάλο διάστημα στη συνεδρίαση, ο τίτλος της Coca Cola HBC ήταν ο μόνος από τις 25 του FTSE που κινούνταν ανοδικά! Και μάλιστα χωρίς… εμφανή λόγο!

Τελικά, μαζί με τη συνδρομή ορισμένων ακόμη blue chips ο Γενικός Δείκτης κράτησε το κρίσιμο επίπεδο των 625 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα πλησίον των 630 μονάδων.

Η Coca Cola HBC, μετά το +3,67% της Παρασκευής ενισχύθηκε κατά 1,06% χθες, λειτουργώντας ως ανάχωμα στην περαιτέρω πτώση του Γ.Δ. Παράλληλα, από το μέσο της συνεδρίασης και μετά, γύρισε θετικά και η Jumbo, ενώ στο τέλος, βοήθειες έδωσαν και οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Τιτάν, που επίσης έχουν ισχυρή στάθμιση.

Σε μια συνεδρίαση λοιπόν που οι τράπεζες απώλεσαν έως και 5,26% της αξίας τους, η αγορά – σε επίπεδο Γ.Δ. – έχασε μόλις 0,92% παρουσιάζοντας «κόσμια» εικόνα, ακριβώς λόγω της στήριξης που υπήρξε από τα προαναφερθέντα blue chips.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.