ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικό… ολοκαύτωμα στις τραπεζικές μετοχές του Χ.Α.

09:29 - 18 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Ιστορικό… ολοκαύτωμα στις τραπεζικές μετοχές του Χ.Α.
Δεν έχει προηγούμενο η νέα ισοπέδωση που λαμβάνει χώρα στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να αποδεικνύεται – για ακόμη μια φορά – ο μεγάλος ασθενής της αγοράς και ο κύριος αρνητικός καταλύτης.

Ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έξι σερί πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 19,36% (!), πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 378,48 μονάδες με νέες απώλειες 6,11%. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό για τον τραπεζικό δείκτη ήταν στις 401,29 μονάδες από τις 27 Δεκεμβρίου 2018.

Και βεβαίως, ο τραπεζικός δείκτης έχει αυτή την τιμή, παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δύο reverse split από τη διοίκηση του Χ.Α. για να μη... μηδενίσει! Καταστάσεις ασφαλώς που δεν έχουν ξαναγίνει στην αγορά, με τον κλάδο να έχει χάσει άνω του 99,9% της αξίας του, όσο… οξύμωρο κι αν φαντάζει αυτό σε κάποιους…

Είναι σαφές ότι στις τράπεζες έχει «στηθεί» ένα νέο γαϊτανάκι ρευστοποιήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία όλα τα τελευταία χρόνια, όσα κεφάλαια και αν «πόνταραν», τα είδαν να εξανεμίζονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τράπεζες διαπραγματεύονται σχεδόν 50% και πλέον κάτω από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, που σημαίνει ότι οι ξένοι έχασαν το ήμισυ των χρημάτων που έβαλαν.

Επίσης, καμιά τραπεζική μετοχή δεν διαπραγματεύεται πάνω από το 1 ευρώ, κάτι πρωτοφανές ασφαλώς για τη νεότερη ιστορία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έπεσε χθες στα 3,65 δισ. ευρώ! H Alpha Bank έχει αποτίμηση 1,4 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,08 δισ. ευρώ, η Εθνική μόλις 876 εκατ. ευρώ (!!) και η Πειραιώς μόλις 296 εκατ. ευρώ!

Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς βρίσκονται σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η Eurobank που χθες έκλεισε στα 0,4964 ευρώ, έχει δει τα ιστορικά χαμηλά της στα 0,44 ευρώ από τη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.