ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτέλους, συνεδρίαση με πλουραλισμό και τζίρους στο Χ.Α.

09:22 - 23 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Επιτέλους, συνεδρίαση με πλουραλισμό και τζίρους στο Χ.Α.
Μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών πραγματοποίησε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε μένει να δούμε σήμερα πως θα κινηθεί όλο το σύστημα, μετά και τις βαριές απώλειες χθες της Wall Street.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, το Χ.Α. πήγε κόντρα στο διεθνές κλίμα, πραγματοποιώντας μια συνεδρίαση που έδειξε καλά σημάδια… ζωής, με σημαντική αύξηση των τζίρων και των όγκων, πλουραλισμό στις επιλογές και «ξύπνημα» αρκετών ξεχασμένων μετοχών.

Η αντίδραση ασφαλώς ήταν κυρίως τεχνικής φύσης λόγω της πρότερης μεγάλης πίεσης. Βεβαίως, η (όποια) ποιότητα και ανθεκτικότητα της χθεσινής συνεδρίασης και το αν οι long θα «χτίσουν» πάνω στα κεκτημένα της τεχνικής βελτίωσης μένει να φανεί σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η αγορά για να «φτιάξει» ψυχολογία χρειάζεται πολλές τέτοιες συνεδριάσεις και βεβαίως θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η τεχνική εικόνα, συνδυαστικά με την αύξηση της αξίας συναλλαγών που είναι το ζωτικό στοιχείο που προσδίδει ποιότητα σε κάθε κίνηση.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως και στις 9 Ιανουαρίου το Χ.Α. είχε κάνει ισχυρή κίνηση με κέρδη 1,93% για το Γενικό Δείκτη που τότε είχε κλείσει στις 638,22 μονάδες, όμως τις επόμενες έξι συνεδριάσεις η αγορά έκλεισε πτωτικά στις πέντε!

Από εκεί και πέρα, είναι ενθαρρυντικό ότι εδώ και 3-4 συνεδριάσεις είχε ξεκινήσει μια αυτονόμηση ορισμένων μετοχών του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, κάτι που συνεχίστηκε και χθες, δίνοντας επιπλέον ενδιαφέρον στην αγορά.

Ο τζίρος μάλιστα ήταν τριπλάσιος έναντι της Δευτέρας καθώς έφτασε στα 61,33 εκατ. ευρώ, οπότε το ζητούμενο είναι να παραμείνει και σήμερα τουλάχιστον πάνω από τα το όριο των 50 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ανάμεσα στις μη τραπεζικές μετοχές που ξεχώρισαν χθες στον Large Cap ήταν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Lamda Development, Grivalia Properties, Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap η Τεχνική Ολυμπιακή μετά το προχθεσινό ράλι +13,64%, έκλεισε εκ νέου με άνοδο +10%, με φόντο την κίνηση διαδικασιών για πώληση του Πόρτο Καρράς.  Καλή εικόνα επίσης στο μεσαίο χώρο είχαν τίτλοι όπως Attica Bank, Intracom Holdings,  J&P Άβαξ, Intrakat, Intralot, Cenergy Holdings, MIG +1,45% και Κέκροπας +1,48%.

Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΕλβαλΧαλκόρ, ΑΝΕΚ, ΕΛΒΕ, Χαϊδεμένος, Κορδέλλου, Φιερατέξ, Frigoglass, Καράτζης, Κρέτα Φάρμ, Εβροφάρμα, Ιντερτέκ, Ιατρικό Αθηνών και Δρομέας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,17 μονάδες (+1,76%) στο υψηλό ημέρας, ενώ το ζητούμενο πλέον τεχνικά είναι η πειστική υπέρβαση των 638 μονάδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.