ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λόγοι που απέτυχε η δημόσια πρόταση της Τιτάν

09:23 - 29 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Οι λόγοι που απέτυχε η δημόσια πρόταση της Τιτάν
Παρ’ ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αποτύχει δεκάδες δημόσιες προτάσεις, εντούτοις η αστοχία που έλαβε χώρα στην Τιτάνας, είναι αν μη τι άλλο ξεχωριστή, καθώς κανένας δεν ανέμενε τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο κυριότερος λόγος που «σκάλωσε» η δημόσια πρόταση είναι το γεγονός ότι η κοινή μετοχή την περασμένη Παρασκευή που έληγε η προθεσμία της δημόσιας πρότασης, διαμορφώθηκε πιο κάτω από την τιμή που είχε οριστεί.

Η δημόσια πρόταση έδινε για την κοινή μετοχή 21,05 ευρώ και για το προνόμιο 17,65 ευρώ. Την Παρασκευή η κοινή μετοχή έκλεισε στα 20,65 ευρώ ενώ η προνομιούχα μετοχή έκλεισε στα 18,55 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το αντάλλαγμα που είχε οριστεί στην πρόταση.

Αρκετοί – θεσμικοί και μικροί ιδιώτες – που είχαν κοινές μετοχές, προτίμησαν να μη δώσουν τους τίτλους τους, εκτιμώντας – και μάλλον σωστά – ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, παρά μόνο να κερδίσουν.

Έτσι, από την Παρασκευή είχε διαφανεί ότι υπάρχει… θέμα, ότι δεν είναι περίπατος η δημόσια πρόταση, καθώς η τιμή της κοινής μετοχής παρέμεινε πιο κάτω από την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Παρόμοιο, μουδιασμένο κλίμα αναφορικά με την επιτυχία της πρότασης επικράτησε και στην κοπή της πίτας στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.gr, η αποτυχία της πρότασης οφείλεται σε κάποια passion funds, δηλαδή σε κάποια παθητικού τύπου συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται σύμφωνα με τους δείκτες, τα οποία αρνήθηκαν να δώσουν τις μετοχές τους.

Παράλληλα, κάποιοι ισχυροί Έλληνες μέτοχοι μειοψηφίας αλλά και αρκετοί ιδιώτες μικρομέτοχοι, επίσης αρνήθηκαν να δώσουν τις μετοχές τους.

Όσοι είχαν προνομιούχες μετοχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν τις μετοχές τους, όμως όσοι είχαν κοινές, δεν είχαν ιδιαίτερο κίνητρο να δώσουν – καλή τη πίστει  – τις μετοχές τους.

Όπως και να ‘χει, παρ’ ότι από την πλευρά του ομίλου Τιτάν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, δεδομένου ότι είναι πολύ νωρίς, χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν ότι η διοίκηση του ελληνικού ομίλου αργά ή γρήγορα θα επανέλθει με νέα δημόσια πρόταση.

Η στόχευση για άνοιγμα στα διεθνή κεφάλαια και στις ξένες αγορές είναι στρατηγική για τον όμιλο Τιτάν και αυτό δεν αλλάζει. Είναι νομοτέλεια ότι ο όμιλος, που έχει πλέον απλωθεί σε πάρα πολλές χώρες, θα πρέπει να «παίξει» με ανταγωνιστικούς όρους σ’ ό,τι αφορά το δανεισμό, την πρόσβαση στα κεφάλαια και την εν γένει παρουσία διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι χθες οι μετοχές της Τιτάν (κοινή και προνόμιο) πιέστηκε στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς η κοινή έκλεισε με πτώση 5,38% στα 19,54 ευρώ και ισχυρό όγκο 150 χιλ. τεμαχίων, ενώ το προνόμιο έκλεισε στα 17,75 ευρώ με πτώση 4,31%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.