ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με εσωστρέφεια και πτώση τζίρου βγάζει τον Ιανουάριο το Χ.Α.

09:18 - 31 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
Με εσωστρέφεια και πτώση τζίρου βγάζει τον Ιανουάριο το Χ.Α.
Με περαιτέρω μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών, εσωστρέφεια αλλά και γενικότερη αδυναμία διαμόρφωσης έστω και του ελάχιστου momentum ολοκληρώνει σήμερα τον Ιανουάριο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν επιστρέψει για τα καλά, δείχνοντας ότι αφήνουν πίσω τους – τουλάχιστον προς ώρας – την κρίση του τελευταίου τριμήνου 2018, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια ακραία εσωστρεφής αγορά.

Το Χ.Α. παραμένει εντελώς αποκομμένο τόσο από τις όποιες εγχώριες εξελίξεις στην οικονομία (έξοδο στις αγορές, πτώση των spreads), όσο και από το ευρύτερο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων.

Μολονότι η χώρα βγήκε – μετά από καιρό – στις αγορές, έστω και με μικρή έκδοση, και παρ’ ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατήλθε σε χαμηλά έξι περίπου μηνών, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 4% από τον περασμένο Αύγουστο, σηματοδοτώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, εντούτοις, καμιά θετική επίδραση δεν υπήρξε στο Χ.Α.!

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με απόντες τους ισχυρούς ξένους και με τις τράπεζες να θεωρούνται ουσιαστική μη επενδύσιμες, έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, όχι μακριά από τα χαμηλά τριετίας.

Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των τραπεζών να διαμορφώσουν έστω και το ελάχιστον momentum αντίδρασης, αλλά και η απουσία ικανού τζίρου που θα μπορούσε να προσδώσει βάθος, να απορροφήσει κραδασμούς και να δώσει ανθεκτικότητα στην όποια αντίδραση.

Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, αλλά ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι μέσες συναλλαγές έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 36,4 εκατ. ευρώ, ενώ στις τρεις έως τώρα συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ο μέσος τζίρος έπεσε στα 32 εκατ. ευρώ! Και όλα αυτά, παρ' ότι οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του 2018 ήταν στα 55 εκατ. ευρώ, με το έτος να θεωρείται εξαιρετικά «φτωχό» από πλευράς συναλλαγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.