ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα το Χ.Α.

09:11 - 06 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα το Χ.Α.
Εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση έχει «χτίσει» το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, βελτιώνοντας σημαντικά την τεχνική του εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ αυξημένη είναι η κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές.

Η χθεσινή ήταν η 11η ανοδική συνεδρίαση στις δεκατρείς τελευταίες, κάτι που έχει να γίνει πολύ καιρό στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κλείσιμο πάνω από τις 650 μονάδες είχε να γίνει από τις 6 Δεκεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε υψηλά διμήνου.

Εν μέσω ισχυρού ράλι διεθνώς και «επιστροφής» των αγορών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, το Χ.Α. κλείνει την «ψαλίδα» με την αγορά ομολόγων, έστω και αν άργησε μερικώς. Στην αγορά των ομολόγων, εδώ και πολλές ημέρες έχει ξεκινήσει σοβαρή αποκλιμάκωση, με το δεκαετές να πέφτει σε χαμηλό έξι και πλέον μηνών, μολονότι χθες «τσίμπησε» ελάχιστα ανοδικά.

Παρ' ότι λοιπόν το Χ.Α. - έχοντας μειωμένα αντανακλαστικά λόγω απουσίας ισχυρών επενδυτών – άργησε να κινηθεί, εντούτοις ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα αντανακλούσε τη μείωση του ρίσκου χώρας, όπως αυτή αποτιμάται στις αποδόσεις των ομολόγων.

Παράλληλα, η κινητικότητα και οι έντονες διεργασίες που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο έχουν αφυπνίσει κάποιες εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κυρίως όσες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες τον Ιανουάριο. Ο κλάδος ήταν σε ακραία υπερπουλημένη φάση, οπότε – με οδηγό την Πειραιώς που «έλιωσε» το Γενάρη σε ποσοστό 32,1% - δίνει αντίδραση.

Όμως, η αξία συναλλαγών στην αντίδραση του χρηματιστηρίου δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς παραμένει εξαιρετικά μικρή, κάτι που καθιστά επισφαλή την όλη κίνηση. Χθες, ο τζίρος έφτασε στα 34,29 εκατ. ευρώ, επίδοση που κάθε άλλο παρά... εχέγγυα για διατήρηση της αντίδρασης δίνει.

Είναι σαφές πως όλη αυτή η αντίδραση της αγοράς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών και όχι λόγω καταιγισμού αγορών. Όμως, ακόμα και αυτό πιστώνεται στους… long, δεδομένου ότι η ψυχολογία είναι κεντρικός καταλύτης πάντοτε στις αγορές. Μένει να δούμε αν υπάρχουν δυνάμεις για στήριξη των 650 μονάδων και αν θα προκύψουν νέα στοιχήματα που θα ιντριγκάρουν τους επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.