ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κόπωση, 650 μονάδες και αρνητική «προίκα» από τα ξένα

09:10 - 08 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Κόπωση, 650 μονάδες και αρνητική «προίκα» από τα ξένα
Η κόπωση στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε διαφανεί από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον του χαμηλού ημέρας και παρ’ ότι κράτησε το θετικό πρόσημο, εντούτοις είχε δείξει εύλογο κορεσμό στην άνοδο.

Χθες, σε μια ημέρα μεγάλης διόρθωσης διεθνώς, το Χ.Α. επιβεβαίωσε την κόπωση αυτή, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη πτώση για το τρέχον έτος. Παρ’ ότι δεν υπήρξε εικόνα ξεπουλήματος, ούτε φαινόμενα μαζικών πωλήσεων, αλλά ούτε και αύξηση του τζίρου που θα «σφράγιζε» την… αλλαγή του σκηνικού.

Τελικώς, ο Γ.Δ. κινούμενος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε πτωτικό έδαφος, έκλεισε στις 645,16 μονάδες με πτώση 1,41%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 643,74 μονάδες (-1,63%) και υψηλό στις 654,20 μονάδες (-0,03%). Η σημερινή συνεδρίαση αλλά και οι πρώτες της άλλης εβδομάδας θα δείξουν που πάει το πράγμα.

Όμως, το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές και δη οι ευρωπαϊκές κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με φόντο τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, είναι αρνητική παρακαταθήκη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την επόμενη διετία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος από το 1,9% το 2018, ενώ αναμένεται να ανακάμψει το 2020 στο 1,6%.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πολύ σημαντικές απώλειες, τέτοιες που είναι στο όριο του… ξεπουλήματος. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 2,67% κρατώντας οριακά τις 11.000 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 1,84%, ο FTSE 100 -1,11%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε τις 20.000 μονάδες με απώλειες 2,59%.

Παράλληλα, πτωτικά έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street αλλά με ηπιότερη πτώση έναντι των ενδοσυνεδριακών χαμηλών. Μένει να δούμε τη σημερινή αντίδραση των αγορών. Αν ανακάμψουν ή σταθεροποιηθούν, θα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ήταν μια αιχμηρή αλλά απαραίτητη διόρθωση, αλλά αν συνεχίσουν το κάτω, τότε αλλάζουν τα δεδομένα.

Πάντως, το Χ.Α. έχει περιθώρια περαιτέρω αποφόρτισης, χωρίς να χαλάσουν τα τεχνικά κεκτημένα. Τι ιδανικό θα ήταν να κρατηθούν οι 643 μονάδες ή έστω οι 640, αλλά μια διόρθωση έως τις 632 μονάδες δε θα χαλούσε τεχνικά την όλη κίνηση που έχει γίνει. Αντιθέτως, μια πτώση κάτω από τις 630 μονάδες, σχεδόν ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων τριών εβδομάδων με το μίνι ραλάκι…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.