ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμφανή σημάδια κόπωσης στο Χ.Α., αλλά κρατάει τις 650 μονάδες

09:21 - 13 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Εμφανή σημάδια κόπωσης στο Χ.Α., αλλά κρατάει τις 650 μονάδες
Με τους long να έχουν τον έλεγχο και με σχετική ευκολία να επιβάλλουν τα πρόσημα που θέλουν συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά το ίδιο μοτίβο στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση και να διασπάσει την αντίσταση στις 660 – 663 μονάδες.

Πάντως, χθες συμπληρώθηκε η 15η ανοδική συνεδρίαση στις 18 τελευταίες, ένας θετικός συσχετισμός που δεν είναι συνηθισμένος, όμως από την άλλη πλευρά δείχνει και τον εγκλωβισμό της αγοράς που είναι «ορφανή» από νέα κεφάλαια.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινείται (ήπια) θετικά τελευταία, όμως τα σημάδια κόπωσης είναι εμφανή, δεδομένου ότι η αγορά πορεύεται με… σβηστές μηχανές, χωρίς όγκους και τζίρους, χωρίς εμφανείς καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδο.

Κύριο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να συντηρήσουν το momentum που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και να ωθήσουν την αγορά στη διάσπαση των κρίσιμων αντιστάσεων στις 660 – 663 μονάδες.

Όμως, με τζίρο 22,83 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα (ο δεύτερος μικρότερος το 2019 και από τους μικρότερους του τελευταίου εξαμήνου) και 29,79 εκατ. ευρώ χθες Τρίτη, δύσκολα μπορεί να αλλάξει επίπεδο η αγορά, καθώς οποιαδήποτε κίνηση δεν έχει «βάσεις» ούτε υπόβαθρο για να είναι βιώσιμη.

Στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια καθώς η ανασφάλεια ευρύτερα παραμένει, παρ' ότι και η εικόνα των ομολόγων δείχνει βελτίωση, με το 10ετές αυτή την εβδομάδα να πέφτει ξανά κάτω από το 4%.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε… flat συνεδριάσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, υπάρχουν μετοχές απ’ όλη τη γκάμα ποιότητας ή κεφαλαιοποίησης που κάνουν κινήσεις, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Στις τράπεζες υπάρχει μερική αφύπνιση αν και η εικόνα δεν είναι ομοιογενής, στα blue chips υπάρχει ένα rotation χαρτοφυλακίων με επιλεκτικές επιλογές, ενώ και στον Mid Cap που κερδίζει άνω του 13% το 2019, η κινητικότητα είναι αυξημένη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.