ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Ενέργεια και Mid Caps βγαίνουν στο προσκήνιο

09:22 - 14 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Ενέργεια και Mid Caps βγαίνουν στο προσκήνιο
Στην αλλαγή – μετά από πολλά χρόνια – της φυσιογνωμίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου οι τράπεζες χάνουν την πρωτοκαθεδρία και άλλες μετοχές βγαίνουν στο προσκήνιο και δεσπόζουν στην αγορά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά την ετήσια ενημέρωση για τα πεπραγμένα του 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ τόνισε πως «για πρώτη φορά από το 2000 οι τράπεζες έχουν πέσει στο 10% της συνολικής κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ πραγματοποίησαν το 37,6% των συναλλαγών το 2018, (χειρότερη επίδοση από το 2005), έναντι 49,9% το 2017.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ελληνικού χρηματιστηρίου, ένας άλλος κλάδος, αυτός της ενέργειας και των υποδομών, δείχνει να βγαίνει έντονα στο προσκήνιο. Αυτός ο κλάδος συμμετέχει κατά 16% στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κατά 17% στον ημερήσιο τζίρο», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, οι μετοχές του δείκτη Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών είχαν θετική απόδοση για 4η συνεχή χρονικά, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη και των τραπεζών, ενώ θετική απόδοση είχε και ο δείκτης Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης για 2η συνεχή χρονιά.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, το περασμένο έτος καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στις μετοχές της λεγόμενης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως αυτές εκπροσωπούνται από το δείκτη Mid Cap.

Μάλιστα, από τις 20 μετοχές που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγών το 2018, μόνο τρεις ανήκουν στον FTSE 25 (Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Grivalia Properties) στοιχείο που δείχνει το momentum του Mid Cap.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.