ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριαρχία τραπεζών ξανά στο Χ.Α.

09:22 - 22 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Κυριαρχία τραπεζών ξανά στο Χ.Α.
Μπορεί οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών να έχουν βγει πολύ δυναμικά στο προσκήνιο εδώ και πολλούς μήνες, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία και το προφίλ του ελληνικού χρηματιστηρίου, όμως το τελευταίο διάστημα, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει μέρος του ειδικού βάρους του.

Στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος έχει μόλις δύο πτωτικές ημέρες, στοιχείο που δείχνει το momentum που έχει και είναι ο κύριος «μοχλός» της ανθεκτικής αντίδρασης του Χ.Α. που χθες έκλεισε σε νέα υψηλά τεσσεράμισι μηνών.

Παράλληλα, σε κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας παρουσιάζεται εύλογη κόπωση, ίσως και γιατί ορισμένα χαρτοφυλάκια πουλούν μετοχές του FTSE 25 για να εκμεταλλευτούν το momentum των τραπεζών, ποντάροντας σε τραπεζικές μετοχές.

Το πρωταγωνιστικό προφίλ των τραπεζών φάνηκε ξεκάθαρα χθες, όπου είχαμε και μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 60,04 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών εβδομάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος, μπορεί να έχει μόλις τέσσερις συστημικές (συν την Attica Bank) όμως παρ’ όλα αυτά διακίνησε πάνω από το 50% του τζίρου φτάνοντας στα 31,85 εκατ. ευρώ! Και ενώ οι μετοχές – παρά την ανάκαμψη – παραμένουν ουσιαστικά πολύ χαμηλά, σε απόλυτα νούμερα…

Επίσης, από τα 45,63 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου της αγοράς, τα 39,2 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες! Δηλαδή σε όλη την υπόλοιπη αγορά, διακινήθηκαν μόλις 6,36 εκατ. τεμάχια, κάτι που μαρτυρά το πόσο ακραία τραπεζοκεντρικό παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.