ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια νέα εταιρικά ομόλογα σχεδιάζονται εντός του 2019 Κύριο

10:30 - 10 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Ποια νέα εταιρικά ομόλογα σχεδιάζονται εντός του 2019
Η επιτυχημένη έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Aegean Airlines, αναζωπυρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλες εισηγμένες . Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Attica Group εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου για να υποστηρίξει τα επενδυτικά της σχέδια. Επίσης εισηγμένη εταιρία στο χώρο του ΑΕΕΑΠ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη κατάθεση φακέλου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και από 2 εφοπλιστές οι οποίοι έχουν τις εταιρίες τους εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά επιθυμούν να εξετάσουν τη πιθανότητα να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα στην Αθήνα.

 

Ποια διεθνή εταιρικά ομόλογα λήγουν την επόμενη διετία

 

Το 2020 λήγει  το διεθνές εταιρικό ομόλογο του ΟΤΕ όπου ασφαλώς και δεν πρόκειται  να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του.  Ακολουθεί το 2021 η λήξη ομολόγου για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Επίσης την ίδια χρονιά λήγει το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Itralot και των Ελληνικών Πετρελαίων Το 2022 λήγουν οι εκδόσεις για 4 διεθνή εταιρικά ομόλογα. Πρόκειται για την Motor Oil , άλλο ένα ομόλογο του ΟΤΕ.

 

Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

 

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

 

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

 

Επενδυτική διέξοδος οι εκδόσεις ομολόγων για τις υγιείς επιχειρήσεις

 

Η εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 10 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.