ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δείχνει να προεξοφλεί πολιτική αλλαγή το Χ.Α.

09:21 - 19 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Δείχνει να προεξοφλεί πολιτική αλλαγή το Χ.Α.
Εντυπωσιακά ανθεκτικό είναι το ανοδικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 18 Ιανουαρίου 2019 όταν και ξεκίνησε η αντίδραση, έχοντας έκτοτε μια εξαιρετική «συγκομιδή», τόσο από πλευράς αποδόσεων, όσο και από πλευράς θετικών συνεδριάσεων.

H αγορά έκλεισε (και) την περασμένη εβδομάδα ανοδικά που ήταν η 7η κερδοφόρα στις οκτώ τελευταίες, καθώς η αντίδραση ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου από τις 616 μονάδες και μέσα σ' αυτό το διάστημα κερδίζει ήδη άνω των 100 μονάδων ή σε ποσοστό περίπου 18%.

Από τις 18 Ιανουαρίου έως χθες, το Χ.Α. έχει συμπληρώσει 40 συνεδριάσεις, από τις οποίες έχει ένα σπάνιο ρεκόρ, καθώς στις 31 εξ αυτών έχει κλείσει ανοδικά και μόλις στις εννέα πτωτικά! Παράλληλα, προοδευτική ήταν και η αύξηση της αξίας συναλλαγών μολονότι στο ξεκίνημα της αντίδρασης η άνοδος ήρθε λόγω παύσης των πωλητών, με πολύ μικρούς τζίρους.

Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την αντίδραση είναι ο τραπεζικός δείκτης που είχε ισοπεδωθεί πρωτύτερα με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, με την Πειραιώς (και δευτερευόντως την Εθνική) να δείχνουν το πιο «επιθετικό» προφίλ αντίδρασης.

Το θετικό σ' αυτή την ανοδική διαδρομή είναι ότι υπάρχει εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, ενώ η κερδισμένη ρευστότητα επανεπενδύεται εν μέσω rotation χαρτοφυλακίων, ανατροφοδοτώντας το σύστημα.

Ασχέτως αν χθες παρουσιάστηκαν κάποια σημάδια κόπωσης με μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών, η αγορά βρίσκεται σε υψηλά έξι και πλέον μηνών, καθώς στη ζώνη των 725 μονάδων είχε να κλείσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018.

Πλέον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς που αρχίζουν και «χτίζουν» στο σενάριο των εκλογών – όποτε και αν γίνουν μέσα στο 2019 – προεξοφλώντας πολιτική αλλαγή και στροφή προς μια προσέγγιση φιλική προς τις επενδύσεις!

Η αγορά, ως γνωστόν προεξοφλεί έξι ή οκτώ μήνες τα μελλούμενα, υπάρχουν χαρτοφυλάκια που βλέπουν μπροστά, τη μεγάλη εικόνα και δε στέκονται στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.