ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποβαθμισμένος ο θεσμός των Ειδικών Διαπραγματευτών

09:40 - 20 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Υποβαθμισμένος ο θεσμός των Ειδικών Διαπραγματευτών
Μπορεί να ξεκίνησε με μεγάλους στόχους και πίστη ότι θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή στην αγορά, οριοθετώντας τις εξελίξεις και διαμορφώνοντας τάση σε πολλές μετοχές, όμως, ουσιαστικά ο ρόλος των ειδικών διαπραγματευτών είναι υποβαθμισμένος τα τελευταία χρόνια.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό ασφαλώς παίζει το γεγονός ότι όλη η χρηματιστηριακή αγορά συρρικνώθηκε, οι τζίροι μειώνονται διαρκώς, οι εισηγμένες λιγοστεύουν, ενώ οι ξένοι όλοι «σηκώνουν» τις εταιρείες τους από το Χ.Α.

Έτσι λοιπόν, το 2018 παρουσιάστηκε νέα μείωση της δραστηριότητας των ειδικών διαπραγματευτών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ, από τους 13 ειδικούς διαπραγματευτές που δραστηριοποιούνταν στην αγορά (49 σε μετοχές, 4 σε ομόλογα, 1 σε Δ.Α.Κ.) στο τέλος του 2017, στο φινάλε του 2018 υπήρχε η εξής εικόνα: Οι εφτά από αυτούς παρουσίασαν μείωση του τζίρου τους, πέντε είχαν αύξηση, ενώ ένας σταμάτησε τη δραστηριότητά του.

Πάντως, ο θεσμός της ειδικής διαπραγμάτευσης είναι ωφέλιμος στην αγορά, αν «ζωντανέψει» λίγο το σύστημα τότε μπορεί να ανατροφοδοτηθεί εκ νέου αυτή η προσπάθεια, που έχει στόχο στο να δίνει εμπορευσιμότητα και γενικώς να δημιουργεί δημιουργικό επενδυτικό κλίμα στην εκάστοτε μετοχή που… μαναντζάρει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.