ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το…κατενάτσιο στο Χ.Α. και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου

09:30 - 22 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Το…κατενάτσιο στο Χ.Α. και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου
Εβδομάδα σταθεροποίησης, συσσώρευσης και άμυνας είναι αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, περιορισμό των πρωτοβουλιών και «ανακωχής» μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Το μοναδικό ζητούμενο είναι αν θα είναι οριακά θετικό, ή οριακά αρνητικό το πρόσημο στο τέλος του πενθημέρου, δεδομένου ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 722,12 μονάδες.

 

Είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά τηρεί στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με το νόμο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις εξελίξεις με τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί στο μεγάλο και κυρίαρχο θέμα των κόκκινων δανείων.

 

Από εκεί και πέρα, ξανά να σημειώσουμε πως η μείωση του τζίρου σε συνεδριάσεις σταθεροποιητικές ή πτωτικές είναι σημάδι ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά, άρα δεν υπερισχύει το short σενάριο.

 

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 70,7 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό το πενθήμερο οι «καθαρές» συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 42 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Και λέμε καθαρές διότι χθες στο φινάλε έγινε μεγάλο πακέτο της Eurobank συνολικά 20,69 εκατ. ευρώ, οπότε μαζί με αυτά του ΟΤΕ, η αξία συνολικά των προσυμφωνημένων πράξεων έφτασε στα 26,83 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 44% του τζίρου!

 

Ο συνολικός (μεικτός) τζίρος έφτασε στα 63,05 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πακέτα ήταν μόλις 39,17 εκατ. ευρώ! Πάντως, η αγορά έχει μπει για τα καλά στο χορό των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων κάτι που δίνει και αυτό με τη σειρά του κάποιο τέμπο σε ορισμένες επιμέρους μετοχές, ενώ φυσικά αναμένονται οι όποιες εξελίξεις ευρύτερα.

 

Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να μη χαθούν κρίσιμα τεχνικά κεκτημένα, ή επίπεδα που θα επιβάρυναν την ψυχολογία των επενδυτών. Θυμίζουμε πως την Τρίτη υπήρξε αιχμηρή διόρθωση σε ποσοστό 1,51% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση του 2019, οδηγώντας το Γ.Δ. στις 713,44 μονάδες, την Τετάρτη η αγορά είχε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 710,00 μονάδες, ενώ χθες Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στις 717,90 μονάδες (+0,34%), έχοντας χαμηλό ημέρας στις 714,33 μονάδες.

 

Ασφαλώς, αν η αγορά χάσει την περιοχή των 710 – 700 μονάδων θα ήταν ένα πλήγμα για την ψυχολογία, σε μια περίοδο που το Χ.Α. «χτίζει» κάποιο καλύτερο προφίλ, μετά το ράλι του τελευταίου διμήνου, που έφερε κέρδη πάνω από 100 μονάδες στο Γενικό Δείκτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.