ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι άμυνες του Χ.Α. και η «επιστροφή» από το -2,34%

08:15 - 25 Απρ 2019 | Αναλύσεις
Οι άμυνες του Χ.Α. και η «επιστροφή» από το -2,34%
Πτωτικά στις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που έχει να γίνει καιρό, καθώς το ανοδικό momentum και το «άγχος» των αγοραστών οδηγούσε χωρίς ανάσα σε νέα υψηλά εννέα και δέκα μηνών.

Πάντως, τηρουμένων των αναλογιών, η αγορά – και ενώ απομένουν δύο (η σημερινή και της προσεχούς Τρίτης) συνεδριάσεις για το φινάλε του Απρίλη – βγάζει ανοδικά το μήνα, ενώ η διόρθωση που λαμβάνει χώρα τελευταία, είναι εντός προγράμματος και δεν αλλοιώνει τα τεχνικά κεκτημένα. Και βεβαίως, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση, καθώς στην ουσία η αποφόρτιση που έχει γίνει είναι μηδαμινή.

Από εκεί και πέρα, χθες η αγορά έδειξε χαρακτήρα και καλό «μέταλλο», δεδομένου ότι δεν πανικοβλήθηκε από τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ και κατάφερε και έβγαλε άμυνες, μαζεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών της.

Το ξεπούλημα στη ΔΕΗ έφερε ισχυρούς κλυδωνισμούς, όμως η τελική εικόνα της αγοράς ήταν πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας, με τους περισσότερους τίτλους να μαζεύουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έφτασε να υποχωρεί έως και 2,34% όταν κατήλθε στις 758,24 μονάδες, όμως ειδικά μετά το μέσον της συνεδρίασης, βγήκαν αναχώματα, άμυνες και στηρίξεις. Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 772,66 μονάδες με απώλειες μόλις 0,48%, επίδοση που είναι πολύ μακριά από την εικόνα που υπήρχε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Επίσης, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,44 εκατ. ευρώ (με το 17% αυτού σε πακέτα), ενώ είναι θετικό ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών στις πρώτες ώρες, όπου υπήρχε η μεγάλη πτώση της αγοράς, κάτι που θα παρέπεμπε σε ξεπούλημα.

Αντιθέτως, όταν η αγορά ήταν στα χαμηλά της, το τέμπο στο τζίρο ήταν εξαιρετικά αργό, ενώ η κλιμάκωσή του το τελευταίο δίωρο οφείλεται στο «χοντρό» trading που έλαβε χώρα στις τράπεζες.

Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 5,71% ενώ γύρισε μία ώρα πριν τη λήξη στο +0,57% καταγράφοντας μια ακόμη θεαματική «επιστροφή», ενώ στο τέλος έκλεισε με πτώση 0,45%. Με λίγα λόγια, η αγορά έδειξε και χθες ότι διαθέσεις ισχυρής πτώσης – διόρθωσης δεν υπάρχουν, παρ’ ότι υπήρξαν οι αιτίες ή οι αφορμές. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.