ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα ισχύσει το... Sell in May and go away φέτος;

08:18 - 06 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Θα ισχύσει το... Sell in May and go away φέτος;
Παρ’ ότι ο Απρίλιος είναι συνήθως θετικός για τις αγορές – και το Χ.Α. – κάτι που επιβεβαιώθηκε και φέτος, εντούτοις ο Μάιος πολύ συχνά είναι μήνας ρευστοποιήσεων και «κλειδώματος» κερδών, εξού και το παλιό γνωμικό «Sell in May and go away».

Η αγορά προέρχεται από τα σημαντικότατα κέρδη του Απριλίου αλλά και του 4μήνου, οπότε υπάρχουν αιτίες για διόρθωση, όμως από την άλλη ο τρέχον μήνας έχει πολλές και σημαντικές εξελίξεις, που ίσως διατηρήσουν αυξημένο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς στην παροχολογία της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι αγορές σε καμιά περίπτωση δεν επιδοκιμάζουν τις προεκλογικές… αυθαιρεσίες, ειδικά όσες ενδέχεται να εκτραχύνουν τον προϋπολογισμό.

Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν η έξαρση της παροχολογίας, συνδυαστικά με το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές, που συνήθως φέρνουν… αμυντικές τακτικές από τους επενδυτές, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάντως, τα σημάδια κόπωσης που είχαν διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου συνεχίστηκαν και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, μολονότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχασε την επαφή του με τα υψηλά δέκα περίπου μηνών.

Παρά τα εύλογα σημάδια κόπωσης μετά την ισχυρή άνοδο του Απριλίου αλλά και όλου του 4μήνου, η αγορά δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα υψηλά της, αρνούμενη να διορθώσει ουσιαστικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε καμιά από τις (μόλις) έξι πτωτικές συνεδριάσεις του Απριλίου  δεν υπήρξε πτώση μεγαλύτερη του 0,59%, κάτι που πιστοποιεί την ανθεκτικότητα της αγοράς, αλλά και τον έλεγχο από τους long.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάιος είναι «γεμάτος» με εξελίξεις, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ή ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναδιάταξη χαρτοφυλακίων και εναλλαγές πρωταγωνιστών.

Αύριο 7 Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί το 7ετές ομόλογο από το ελληνικό δημόσιο, με στόχο ένα επιτόκιο πέριξ του 2,80%, ενώ το ίδιο διάσημα η Ελλάδα θα προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 3,7 δισ. ευρώ, ώστε να παραμείνει υπόλοιπο περίπου 5,8 δισ. ευρώ.

Την προσεχή Πέμπτη 9 Μαΐου θα λάβει χώρα το 2ο ATHEX Mid-Cap Conference, ήτοι το 2ο road show για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη συμμετοχή 16 εταιρειών από αυτό το χώρο του Χ.Α.

Την άλλη Δευτέρα, 13 Μαΐου αναμένεται να αναβαθμιστούν στους δείκτες MSCI Greece οι Εθνική και Eurobank, κάτι που θα φέρει εκτιμώμενες εισροές 120 - 130 εκατ. ευρώ.

Στις 16 τρέχοντος θα υπάρξει το Investors Day της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο όπου θα παρουσιαστεί το οργανόγραμμα και οι ευρύτεροι στόχοι της τράπεζας στους διεθνείς επενδυτές.

Τέλος, στις 26 Μαΐου έχουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοκητικές εκλογές με ό,τι μπορεί να προκύψει από αυτές για το χρηματιστήριο και το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Από τη διαφορά που θα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θα βγουν και πολλά συμπεράσματα για τις εθνικές εκλογές και εύλογα η αγορά θα κινηθεί προεξοφλητικά…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.