ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές αποδοκίμασαν την «τυφλή» παροχολογία

08:34 - 10 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Οι αγορές αποδοκίμασαν την «τυφλή» παροχολογία
Μολονότι ο κυρίαρχος λόγος της αλλαγής της στάσης των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι ο εμπορικός πόλεμος και όλα όσα συνεπάγονται αυτού σε οικονομικό, επιχειρηματικό και… στρατηγικό επίπεδο, εντούτοις οι (έξτρα) πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά κυρίως στα ομόλογα, οφείλονται στην άκρατη προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης.

Και τούτο διότι, αν στο χρηματιστήριο υπήρχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη διόρθωσης με τους πωλητές να... καραδοκούν όλο το τελευταίο διάστημα αναζητώντας αφορμές διόρθωσης, εντούτοις η σημαντική επιδείνωση στην αγορά ομολόγων αποδίδεται καθαρά στην ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει η παροχολογία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 3,538% και έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών, ενώ η απόδοση του 5ετούς έφτασε στο 2,44%, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις με αιχμή τις τράπεζες που εύλογα δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς είχαν βρεθεί σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 60 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά των 785 μονάδων, έχοντας πτώση αυτή την εβδομάδα κοντά στο 6%, με τον τραπεζικό δείκτη να πλησιάζει σε απώλειες το 10%.

Βεβαίως, το Χ.Α. αναζητούσε αφορμές ή αιτίες διόρθωσης μετά την ακάθεκτη άνοδο του πρώτου 4μήνου, που έδωσε κέρδη 26% στο Γενικό Δείκτη και 45% στον τραπεζικό δείκτη, όμως η ραγδαία επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων, αποδίδεται σύμφωνα με τους αναλυτές στην εν γένει ανησυχία για το όψιμο κρεσέντο παροχολογίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το ίδιο το Reuters έκανε αναφορά για παρόμοια ανησυχία αξιωματούχων της Ε.Ε. οι οποίοι φέρεται να αναρωτιούνται αν το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της... Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ίσως υπάρξουν περισσότερα πάνω σ’ αυτό το θέμα, το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η ελληνική αγορά, πάντα σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα. Χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, με τον DAX να χάνει το όριο των 12.000 μονάδων, όμως στη Wall Street έγινε σημαντικό μάζεμα συγκριτικά με τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, με φόντο κάποιες διαρροές από την πλευρά των ΗΠΑ για ελπίδα συμφωνίας άμεσα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.