ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το… σαράκι των παροχών «τρώει» το momentum του Χ.Α.

08:16 - 16 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Το… σαράκι των παροχών «τρώει» το momentum του Χ.Α.
Παρ’ ότι σήμερα δεν αποκλείεται η ελληνική αγορά να βγάλει αντίδραση, είναι σαφές ότι το γαϊτανάκι με την «τυφλή» παραχολογία που ξεκίνησε η κυβέρνηση, αλλοίωσε εντελώς την όποια πίστη υπήρχε στην αγορά, υπονομεύοντας και το momentum του χρηματιστηρίου.

Χθες, από το μέσο της συνεδρίασης και μετά, άλλαξε εντελώς το σκηνικό και μάλιστα με λίαν εμφατικό τρόπο, λόγω του σοκ που προκάλεσαν οι διαδοχικές προειδοποιήσεις ότι το πακέτο παροχών της κυβέρνησης υπερβαίνει κατά πολύ τις αντοχές της οικονομίας και δύναται να οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η εικόνα άλλαξε αμέσως μετά τις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τα δημοσιονομικά. Ο ίδιος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ επισήμανε τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν νέα μέτρα αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, λόγω των παροχών της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία σχολιάζοντας σχετική έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για αυξημένα δημοσιονομικά ρίσκα με υπαρκτό τον κίνδυνο εκτροχιασμού, λόγω αυξημένων κρατικών δαπανών, αύξησης δημοσίων υπαλλήλων, παροχών κ.λπ.

Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. παρ’ ότι προσπάθησε το πρώτο 4ωρο να αντιδράσει, εντούτοις – ειδικά προς το φινάλε – παραδόθηκε στους πωλητές, που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε νέο χαμηλό ενάμιση μήνα. Μάλιστα, υπήρξε σημαντική κλιμάκωση του τζίρου στο... πτωτικό κομμάτι της συνεδρίασης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ, με τις Eurobank και Εθνική να δεσπόζουν διακινώντας περίπου 19 εκατ. ευρώ συνολικά, λόγω της αυξημένης κινητικότητας που έφερε η επάνοδός τους στον «καλό» δείκτη της MSCI.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.