ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμυνες Χ.Α. με φόντο τις εκλογές και τη διεθνή πτώση

08:26 - 24 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Άμυνες Χ.Α. με φόντο τις εκλογές και τη διεθνή πτώση
Τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στο κατακόρυφο. Και τούτο διότι τα ερωτήματα αναφορικά με το πόσο θα ενισχυθούν οι… λαϊκιστές, οι ακροδεξιοί και οι ακροαριστεροί, που διαρκώς ευαγγελίζονται διασπαστικές – για την Ευρώπη – δοξασίες, είναι ένα σημαντικό και κομβικό σημείο.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό κλίμα, χθες σύσσωμες οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Και βεβαίως, πέρα από την Ευρώπη, οι λόγοι της πτώσης σε Ασία και Wall Street ασφαλώς δεν έγκεινται στις ευρωεκλογές, αλλά στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται, έχοντας πλέον περάσει στον κλάδο της τεχνολογίας και της ευρύτερης επικοινωνίας.

Σ’ αυτό το αφιλόξενο κλίμα, το Χ.Α. κινήθηκε χαμηλότερα, φτάνοντας να καταγράφει ισχυρές απώλειες περί το 1,50%, όμως τελικώς βρήκε κάποιες στηρίξεις κρατώντας – έστω και οριακά - τη ζώνη των 720-725 μονάδων.

Η αλήθεια είναι πως το Χ.Α. ως μικρή, ρηχή και περιφερειακή αγορά της Ευρώπης, δεν ακολουθεί «πιστά» το momentum των διεθνών αγορών, όπως δεν ακολούθησε επ’ ουδενί το ράλι και το μακροχρόνιο bull market των προηγούμενων ετών.

Μετοχές που είχαν πιεστεί το προηγούμενο διάστημα, όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, κινήθηκαν ανοδικά βάζοντας ανάχωμα στην πτώση των Eurobank και Εθνική που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Ο λόγος της πίεσης αυτών των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες οφείλεται στο ότι κάποιοι επενδυτές «άλλαξαν» τις θέσεις τους, ώστε να τοποθετηθούν στις τράπεζες και ειδικά στη Eurobank, λόγω της επανόδου της στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Το rebalancing στη μετοχή ολοκληρώθηκε την Τρίτη, οπότε χθες τόσο η ίδια όσο και η Εθνική «κρέμασαν» χαμηλότερα, ενώ απεναντίας πήραν καλές ανάσες πολλά μη τραπεζικά blue chips.

Εντός αυτού του πλαισίου, ο Γ.Δ. μπόρεσε και βρήκε στηρίξεις, διακρατώντας τη ζώνη των 720 – 725 μονάδων, με τελικό κλείσιμο στις 725,56 μονάδες, με πτώση 0,81%. Μένει να δούμε αν σήμερα θα μπορέσει να κρατήσει – ξανά – αυτή τη ζώνη, δεδομένου ότι και οι τρεις δείκτες της Wall Street πιέστηκαν εκ νέου χθες.

Παράλληλα, υπάρχει και η αβεβαιότητα των εκλογών, που πάντα ωθούν τους επενδυτές ευρύτερα σε μείωση των ρίσκων, περιορισμό των ανοιγμάτων και «κλειδώματος» ρευστότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.