ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που οφείλεται η μεγαλύτερη άνοδος τριών ετών στο Χ.Α.

08:07 - 28 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Που οφείλεται η μεγαλύτερη άνοδος τριών ετών στο Χ.Α.
Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων τριών ετών έλαβε χώρα χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, μία επίδοση που κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, που αφήνει και πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Επρόκειτο για μια επιβλητική κίνηση – ξέσπασμα που είχε αξιόλογα ποιοτικά στοιχεία, όμως η εκτόξευση του τζίρου πάνω από τα 173 εκατ. ευρώ, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Ήταν μια αντίδραση που αποτέλεσε ξεκάθαρα μια ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξελίξεις που προεξοφλούνται. Η αγορά διακρίνει ότι πλέον το πολιτικό ρίσκο εκμηδενίζεται, καθώς είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών, δεδομένου ότι 9,5 μονάδες δεν αφήνουν περιθώρια, ενώ υπάρχουν και καλές πιθανότητες για αυτοδυναμία.

Με λίγα λόγια, οι ξένοι που έχτισαν χθες σημαντικές θέσεις, προεξοφλούν ξεκάθαρα νέα διακυβέρνηση και εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, τον ιδιωτικό τομέα και το χρηματιστήριο.

Αναλυτές που απευθύνθηκε το reporter.gr τόνισαν ότι ξέχωρα από το ράλι του χρηματιστηρίου, είναι ακόμη πιο σημαντικό το ράλι αποκλιμάκωσης στην αγορά ομολόγων, που κινήθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας.

Η αγορά λοιπόν φαίνεται να ποντάρει, τόσο στη μικρή – εκ των πραγμάτων – προεκλογική περίοδο, που δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις και… κρέμασμα σε πολλά επίπεδα, ενώ – σχεδόν νομοτελειακά – ο νικητής των επόμενων εκλογών είναι σχεδόν βέβαιος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις αλλαγές σε πολιτικές πιο φιλικές προς τις επενδύσεις.

Ο Γ.Δ. έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας και 10μήνου, ενώ ενδοσυνεδριακά «ακούμπησε» τη ζώνη των 780 μονάδων με υψηλό στις 780,44 μονάδες, επίπεδα που αν κατακτηθούν, θα αναβαθμίσουν αυτομάτως την τεχνική εικόνα και τις δυνατότητες υπέρβασης της αγοράς.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, όπου βεβαίως, ύστερα από τέτοιο ράλι, είναι θεμιτές οποιεσδήποτε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.