ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά έχει (ήδη) ψηφίσει και το δείχνει…

08:18 - 11 Ιουν 2019 | Αναλύσεις
Η αγορά έχει (ήδη) ψηφίσει και το δείχνει…
Η προοπτική πολιτικής αλλαγής με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ολόκληρη την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα, έχει αλλάξει εντελώς το status quo στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων, με τους ξένους να έχουν βάλει ξανά την Ελλάδα στο επενδυτικό τους ραντάρ.

Χθες, με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΠτΔ και το… επίσημο «κλείδωμα» των εκλογών για την 7η Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε νέα υψηλά 13 μηνών και στις 842,76 μονάδες με ράλι +3,26%. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε άνω του 6%, ενώ υπήρξαν και μετοχές, όπως οι Πειραιώς και ΔΕΗ που ενισχύθηκαν άνω του 10%!

Ξέχωρα από το χθεσινό, άκρως εντυπωσιακό ράλι, τα στοιχεία για την απόδοση στο χρηματιστήριο μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου που «σήμαναν» και την πολιτική αλλαγή, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται περί το 15% (!!) στις δέκα συνεδριάσεις που έχουν ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 37%, επίδοση που ασφαλώς είναι η κορυφαία στον κόσμο για φέτος.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό περίπου 31% το ίδιο διάστημα, έχοντας εντυπωσιακή επίδοση από την αρχή του χρόνου +78%! Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες συνεδριάσεις, ολοένα και περισσότερες μετοχές του μικρομεσαίου χώρου βγαίνουν στο προσκήνιο, δίνοντας καλές αποδόσεις, έχοντας ανεβάζει και όγκους.

Παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα και δη των τραπεζών, όμως η αγορά έχει καταφανές momentum, το οποίο εμφορείται σχεδόν αποκλειστικά από την προεξόφληση κυβερνητικής αλλαγής.

Η εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και η σημαντική μείωση του πολιτικού κινδύνου είναι οι δύο παράγοντες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την τεράστια αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα που βλέπουμε από την επομένη των ευρωεκλογών.

Οι επενδυτές «χτίζουν» στην προοπτική ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει – μετά από μια δεκαετία – αυτοδύναμη και… κανονική κυβέρνηση, χωρίς άλλες ερμαφρόδιτες καταστάσεις, που ταλαιπώρησαν τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης.

Μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις καθώς πιστεύει σε αυτές, να εφαρμόσει μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να ξεμπλοκάρει επενδύσεις και να δώσει λύσεις σε λιμνάζουσες επί χρόνια καταστάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.