ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού

08:16 - 14 Ιουν 2019 | Αναλύσεις
Η αγορά «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου, μολονότι υπάρχει «υπερφόρτωση» σε δείκτες και μετοχές, εντούτοις η αγορά συνεχίζει να κερδίζει «περιοχές» σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Χθες Πέμπτη, το Χ.Α. έκλεισε σε νέα υψηλά 13 μηνών, εν μέσω νέων θετικών εκθέσεων και δημοσιευμάτων από οίκους και πρακτορεία για την επικείμενη πολιτική αλλαγή που συνεχίζει να ενθουσιάζει ολόκληρη την εγχώρια αλλά και διεθνή κοινότητα, κάτι οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε διαρκή ιστορικά χαμηλά.

Την Τετάρτη ήταν ο οίκος Morgan Stanley που σε έκθεσή του τόνισε ότι η Ελλάδα οδεύει προς την επιστροφή στην... κανονικότητα με βάσιμη την προοπτική αυτοδυναμίας από την πλευρά της Ν.Δ., ενώ χθες Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως η προσδοκία εκλογής του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού «οδηγεί» σε άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράλληλα, το πρακτορείο φιλοξένησε και συνέντευξη του προέδρου του Χ.Α. Σωκράτη Λαζαρίδη, στην οποία τόνισε πως με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα αυξηθούν οι εισροές στην αγορά και γενικώς θα βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα, με την εφαρμογή φιλικών προς τις επενδύσεις πολιτικών.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετές κατήλθε χθες έως το ιστορικό χαμηλό των 2,67%, κλείνοντας τελικώς λίγο υψηλότερα, ενώ σημαντική βελτίωση κατέγραψε και το 5ετές.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά διαδικασίες έκδοσης ομολόγου Tier II, αναθέτοντας στις Goldman Sachs International και UBS Investment Bank τη διοργάνωση μιας σειράς συναντήσεων με επενδυτές στο Λονδίνο, κάτι που ώθησε τη μετοχή σε νέο ράλι +7,43% χθες!

Κεντρικός παρονομαστής λοιπόν όλων αυτών των εξελίξεων είναι πως το ρίσκο χώρας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, πάντα με γνώμονα ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους, με τους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος να προεξοφλούν τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η αγορά «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού σύντομα, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον και κρατάει σε εγρήγορση όλο το σύστημα, οπότε τα κεφάλαια που έχουν εισαχθεί στην αγορά παραμένουν μέσα, ενώ μέσα της αναδιάταξης και των εναλλαγών θέσεων, ανατροφοδοτείται – με νέους πρωταγωνιστές – η δυναμική.

Παράλληλα, συνεχίζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση η αφύπνιση μετοχών μεσαίας αλλά και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς σύσσωμη η αγορά βρίσκεται σε φάση ανασκουμπώματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.