ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη κοντά στο 40% το 1ο εξάμηνο στο Χ.Α.

09:57 - 28 Ιουν 2019 | Αναλύσεις
Με κέρδη κοντά στο 40% το 1ο εξάμηνο στο Χ.Α.
Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο ελληνικό χρηματιστήριο, που αποδείχτηκε το καλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, «ξεκολλώντας» την αγορά από τα χαμηλά της, δίνοντας σημαντικότατες αποδόσεις για όλο σχεδόν το φάσμα του ταμπλό.

Οι τράπεζες ασφαλώς ηγήθηκαν του αρχικού ράλι που ξεκίνησε από τις 17 Ιανουαρίου, φτάνοντας να έχουν κέρδη έως και 320% (Πειραιώς), όμως σταδιακά το καλό κλίμα μεταγγίστηκε και σε τμήμα της υπόλοιπης αγοράς, τόσο στα blue chips της πραγματικής οικονομίας, όσο και στις μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου.

Ο Γενικός Δείκτης βγάζει το εξάμηνο με κέρδη κοντά στο 39%, μια επίδοση που κατατάσσει την ελληνική αγορά στην κορυφή του κόσμου για φέτος! Ο τραπεζικός δείκτης βγάζει το εξάμηνο με κέρδη περίπου 73% (!!), ο FTSE 25 είναι πέριξ του +35% και ο Mid Cap γύρο στο 34%!

Οι τράπεζες δεσπόζουν στις αποδόσεις παρά τη μικρή πρόσφατη διόρθωση, με την Πειραιώς να ηγείται στην άνοδο με πλέον του +250%, η Εθνική ενισχύεται περί το 105%, ενώ κοντά στο 50% είναι τα κέρδη για Eurobank και Alpha Bank.

Από τον χώρο των μη τραπεζικών blue chips, τουλάχιστον 15 από τις 25 μετοχές του FTSE 25 έχουν διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ οι μισοί τίτλοι του Large Cap ενισχύονται από 10% έως 50%. Στην κορυφή των κερδών είναι πλέον η Lamda Development που ενισχύεται περί το 53% μετά και το ράλι των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, με φόντο την πίστη ότι μετά τις εκλογές, θα «τρέξουν» περισσότερο οι διαδικασίες για την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κέρδη περί το 50% έχει η Ελλάκτωρ, περίπου όσο και ο ΟΛΠ, στο +38% είναι η Μυτιληναίος, άνω του 30% ενισχύονται οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo και ΕΧΑΕ, ενώ στο +28,6% είναι ο ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα, σημαντικότατα είναι τα κέρδη και στο μεσαίο χώρο με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος να ενισχύεται κοντά στο 60%, ενώ παρόμοια άνοδο έχουν και πολλές άλλες μετοχές του Mid Cap.

Τέλος, ράλι από 20% έως 100% καταγράφουν πολλές μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης έως και της περιφέρειας το 6μηνο. Πολλές τέτοιες μετοχές «ξύπνησαν» το τελευταίο διάστημα και πάντως μετά τις ευρωεκλογές, αυξάνοντας όγκους και τζίρους, όμως – ασφαλώς – μέσα σ’ αυτές υπάρχουν και κάποιες αμφίβολης επιχειρηματικής υπόστασης, οπότε η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι πολύ αυξημένη.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 28 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.