ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζουν τη θετική προεξόφληση, ομόλογα και μετοχές

08:19 - 02 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Συνεχίζουν τη θετική προεξόφληση, ομόλογα και μετοχές
Με τη... φόρα και την κεκτημένη ταχύτητα του εξαιρετικού Ιουνίου μπήκε στον Ιούλιο αλλά και στο 2ο εξάμηνο του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν νέο ράλι αποφόρτισης, πέφτοντας σε ιστορικά χαμηλά!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι όλα τα assets της χώρας «διαβάζουν» θετικά τις εξελίξεις, με φόντο την προεξόφληση του αποτελέσματος των προσεχών εκλογών και την επικείμενη αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Παράλληλα, άκρως ευνοϊκό είναι και το timing στις διεθνείς αγορές, όπου αρκετοί δείκτες πλησιάζουν ξανά στα ιστορικά υψηλά τους, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Χθες, ο αποκαλούμενος και… δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, δίνοντας «γραμμή» ευρύτερα. Ήταν η 6η φορά μέσα στο 2019 που ο S&P πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ελάχιστα απέχουν πλέον από τα ιστορικά υψηλά τους τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq.

Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό διεθνές κλίμα αλλά και με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις να είναι ο κύριος καταλύτης, το δεκαετές ομόλογο κατήλθε στο ιστορικό χαμηλό του 2,30% χθες, ενώ το Χ.Α. έκλεισε σε νέο υψηλό 17 μηνών.

Βεβαίως, η αξία των συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτό δεν απέτρεψε από τις μετοχές να κινηθούν πολύ εύκολα υψηλότερα, πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών. Οι αγοραστές έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ οι πωλητές μένουν στο περιθώριο.

Πάντως, ο Γ.Δ. με κλείσιμο στις 874,38 μονάδες (+0,68%) πλέον δεν απέχει πολύ από τις 895 μονάδες που είναι το υψηλό τελευταίων ετών και είχε βρεθεί η αγορά στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Οι αναλυτές, δεν αποκλείουν κίνηση προς αυτά τα επίπεδα ακόμη και μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα, προ των εκλογών. Βεβαίως, η αγορά έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν κάνει αυτό που περιμένουν οι… πολλοί

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.