ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά 4,5 ετών πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο

09:17 - 04 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Σε υψηλά 4,5 ετών πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο
Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το ράλι του πρώτου εξαμήνου και τα κέρδη άνω του 41% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, συνεχίζει τα ανοδικά ρεκόρ, κλείνοντας χθες σε νέο υψηλό τεσσεράμισι περίπου ετών!

Μάλιστα, το χθεσινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι από το Φεβρουάριο του 2015! Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 891,31 μονάδες με άνοδο 1,93% (που ήταν και το υψηλό ημέρας), επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν είχε κλείσει στις 904,59 μονάδες!

Πλέον, εφόσον διασπάστηκε το «ταβάνι» των 895 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό των τελευταίων ετών από την 1η Φεβρουαρίου 2018, το Χ.Α. βάζει πλώρη για τις 920 – 950 μονάδες και κατόπιν τις 1.000.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της Ν.Δ., τα ομόλογα να καταγράφουν ιστορικό ράλι αποφόρτισης και τις αγορές του εξωτερικού σε επιβεβαίωση του bull market, το Χ.Α. βρίσκεται σε κρεσέντο νέων υψηλών.

Το ράλι στα ομόλογα που κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά δείχνει ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται ραγδαία και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ταχύτερη των προσδοκιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Το «παιχνίδι» θετικής προεξόφλησης λοιπόν συνεχίζεται, οπότε το Χ.Α. οδηγείται υψηλότερα, με κεντρικό «καύσιμο» και καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και την πίστη ότι οι εκλογές της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Μάλιστα χθες καταγράφηκε και σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών - που από τα 65 εκατ. περίπου των δύο πρώτων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας – ανήλθε στα  108,44 εκατ. ευρώ, μέσω διάχυσης της ανόδου σε σχεδόν όλα τα blue chips του FTSE 25.

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, που σημειώνει πως το Χ.Α. «θυμίζει χρηματιστήριο από άλλες εποχές, με τους επενδυτές να επανακάμπτουν με ανοίγματα νέων κωδικών και με ενεργοποιήσεις που είχαν να φανούν χρόνια… Πλέον είναι αισιόδοξοι και οι πλέον απαισιόδοξοι του προηγούμενου διαστήματος».

Για το Γ.Δ. τονίζει πως «η επόμενη ουσιαστική κοντινότερη αντίσταση, είναι λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.